При необичайни за приемането на процедурни правила за избор на органи дебати днес Народното събрание даде старт за избора на нова Комисия за финансов надзор. В нарушение на правилника и при крайно съкратени срокове, до 20 юли могат да се правят предложения за шеф на ‪КФН. Най-вероятно изслушването и избора ще се проведат в последната седмица на юли. За правилата гласуваха 108, против 39, а 28 се въздържаха.

Йордан Цонев от ДПС каза, че групата няма да подкрепи процедурните правила, защото нямат обяснение защо процедурата започва точно в този момент, а очакванията са били, че сегашният състав на КФН ще извърши проверките на финансовия сектор. За ДПС процедурата е трябвало да започне преди три месеца.

Румен Гечев от БСП намекна, че процедурните правила могат да бъдат сезирани в Конституционния съд. Жельо Бойчев от БСП каза, че когато става въпрос за предрешен избор, правилата за управляващите не важат. Според него целта на управляващите е била да се сложи ръка на 8 млрд. лв. в пенсионните фондове.

Делян Добрев от ГЕРБ не вижда проблем в процедурните правила и че групата ще ги подкрепят. Той упрекна опозицията, че се формализира в сроковете, а не се занимава с работата на КФН предвид нейната значимост. Обръщайки се към Йордан Цонев, той призова, ако ДПС харесват Стоян Мавродиев да го номинират.

Менда Стоянова, която председателства комисията, която ще проведе изслушването, каза че решението на Народното събрание за смяна на КФН са със сила на закон и влизането им в сила няма да възпрепятства процедурата.

Петър Чобанов репликира Менда Стоянова като каза, че процедурните правила не са за смяна, а за избор, а грешката на Менда Стоянова показва намеренията на управляващите. Смяната била преди 6 г., когато ГЕРБ предсрочно са го свалили като председател на КФН.

В крайна сметка Менда Стоянова каза, че има и лична вина за забавянето. Но за да не се забавят още повече, като в случая с мандатите на заместниците на Стоян Мавродиев – съответно с една и две години, процедурните правила трябва да бъдат приети.

Мартин Димитров (РБ) поиска НПО да могат да правят предложения за кандидатите. Той коментира, че при съкратени срокове трябва да се избере КФН. Менда Стоянова нарече това безмислено и каза, че това не било необходимо. Жельо Бойчев репликира, че Мартин Димитров е бил сред радетелите за по-дълги срокове при избора на ‪‎КЗК‬ и ще следи с внимание как ще гласуват процедурните правила. Той обвини РБ, че са се пакетирали с ГЕРБ в тази игра, която има за цел да подчинят регулаторните органи. Димитър Байрактаров се позова на доклад на ДАНС за националната сигурност и се усъмни че НПО-тата прокарват чужди интереси.

Радан Кънев каза, че бързането е в резултат на писмо на Европейската комисия, в което се казва, че тя няма да признае резултатите от стрес-тестовете от състав на провалена КФН и с изтекъл мандат. Той каза, че изборът на Стоян Мавродиев е бил, за да “го разкарат от групата на ГЕРБ, защото му нямали доверие”.

Йордан Цонев не прие аргументите на Радан Кънев за писмото от Брюксел, което нарече неоснователно.То не можело да се използва за бързане със сроковете и обвини РБ, че размахват като бухалка ЕК. Румен Гечев пък каза, че смяната на КФН по средата на стрес-тестовете крие риск да ги провали и също не прие аргумента, че писмо на ЕК може да служи като оправдание за несвършена работа.

Следете тук за повече новини за това кои ще са кандидатите и как се движат процедурите.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: