*Препечатано от Ureport.bg

Депутатите имат седем дни, за да номинират кандидати за председател, зам.-председател и петима членове на Комисията за защита на конкуренцията.

Това предвиждат приетите днес процедурни правила за избор на ръководство на КЗК. Освен това кандидатите за ръководни постове ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС и тайните служби на НРБ, реши днес парламентът.

Предложенията ще могат да се правят от народните представители или от парламентарните групи.

Те ще бъдат публикувани в специализирана секция на интернет страницата на Народното събрание.

Кандидатите ще бъдат питани какво ще направят срещу монополите, за да защитят бизнеса и хората, заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок на брифинг с колегите му Петър Славов и Радан Кънев.

За мерките, които ще предприемат спрямо пазара на горива, където по думите му плащаме най-скъпото гориво в Европа, както и за пазара на лекарствата. Освен това той поиска сегашният състав на КЗК да излезе с последен доклад в най-скоро време по тези въпроси.

Депутатите от гражданската квота на РБ и ДСБ казаха още, че ще искат конкретни ангажименти от кандидатите, ще искат публичност и няма да участват в никакви пазарлъци за квоти на полтитическите партии.

Радан Кънев подчерта, че темата за забавения избор на членове на КЗК е чувствителна и че Блокът е настоял от първия момент да бъдат сменени компрометираните длъжностни лица с изтекли мандати. По думите му спрените от премиера Бойко Борисов обществени поръчки дават отговор защо е забавен избора на нов състав на КЗК. Според него досегашният състав е трябвало да осъществи раздаването на тези поръчки.

Спряган за номинация на ГЕРБ за шеф на КЗК е бившия главен секретар на Министерския съвет в първия кабинет „Борисов“ – Росен Желязков, който наскоро беше оправдан по делото за скандала с костинбродските бюлетини на парламентарните избори през 2013 г. Но Кънев обяви, че все още официално кандидатурата не е издигната и няма да я коментира.

От 2003-а неизменно председател на КЗК е Петко Николов, бивш шеф на Агенцията за приватизация. Той оглавява регулатора от 2003 г., когато бе избран от парламент, в който доминираше НДСВ, а през 2009 г. ГЕРБ го избраха за нов мандат.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: