БИПИ се обърна към президента по повод номинациите му за членове на Конституционния съд. Ето какво пише в писмото:

 

ДО
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Обръщаме се към Вас по повод обявяването на Вашите номинации за членове на Конституционния съд от 15.09.2015 г. Съгласно чл. 147, ал. 3 от Конституцията на Република България президентът назначава 1/3 от съдиите в Конституционния съд (КС), по 1/3 от съдиите се избира от Народното събрание и на общо събрание на съдиите от Върховния административен съд и Върховния касационен съд.
Това е вторият цикъл Ваши номинации след назначаването през 2012 г. на Кети Маркова (Указ №195 от 23.05.2012 г.) и Борис Велчев (Указ № 384 от 31.10.2012 г.) за съдии в КС. Длъжностите, заемани от тях към онзи момент бяха съответно съдия във Върховния касационен съд, НК и Главен прокурор на Република България. В тези им качества, те попадаха в обхвата на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. Това означава присъствие на значителен публичен ресурс от информация за съответните лица, който предшества и е независим от номинационната процедура. В същото време, до голяма степен именно този ресурс осигурява публичност и отчетност на процедурата и разкрива самоличността на кандидатите пред обществото в отговор на завишения интерес спрямо тях. При номинации на лица, които не са обект на тези закони, информацията за тях е недостатъчна, понякога дори оскъдна, какъвто е случаят с настоящите номинации. Оказва се, че няма установен равен институционален старт за публичността като такава в различните процедури.

Според нас, независимо от назначаващия или избиращия орган и от това дали кандидатите са заемали висша държавна и публична длъжност, всяка номинационна процедура трябва да съдържа данни за подробната професионална биография и за имущественото състояние на номинирания кандидат. За номинираните сега лица от квотата на държавния глава Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров не е налична такава актуална информация. Чрез нейното последователно и структурирано представяне ще се утвърдят високи стандарти за честност, прозрачност и отчетност от страна на назначаващия орган, които да важат в еднаква степен за всички институции, конституционно обвързани с такива правомощия. Безспорни са усилията и примера на президентсвото в посока открито управление и прозрачност. През 2012 г. президентството публикува в официалната си интернет страница линк към публичното представяне и анкета, подготвени от Български институт за правни инициативи със съдействието и за съдия Кети Маркова по проект Инициатива за прозрачни съдебни назначения.

Призоваваме Ви да продължите установените добри практики като изискате от номинираните да представят в разумен срок преди назначаването им в Конституцонния съд:
Подробна професионална автобиография;
Декларация за имущественото състояние и произхода на средства за номинираните от Президента за членове на Конституционния съд (приложен Образец №1).

17.09.2015

С уважение,
Биляна Гяурова-Вегертседер
Директор Български институт за правни инициативи

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: