Днес, 21 април /четвъртък/, от 14:30 ч. по БНТ 2 ще се излъчва пряко предаване на изслушване на кандидатите за членове на СЕМ от парламентарната квота. Самото изслушване ще се проведе от Комисията по култура и медии на Народното събрание. На сайта на парламента също има възможност да се гледа онлайн.

По информация на БНР от петчленния състав на СЕМ трима са с изтекъл мандат – двама от парламентарната и един от президентската квоти. Бившият директор на програма “Хоризонт”, който участва и в конкурса за генерален директор на БНР, Васил Чобанов ще бъде изслушан от Комисията, а номинацията му за СЕМ е на депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Явор Хайтов от Български демократичен център. Хайтов, който е и заместник-председател на парламента заедно с депутати от БДЦ предлага и друга кандидатура за СЕМ – тази на Розита Еленова. В момента тя ръководи отдел “Връзки с обществеността” на Национална компания “Железопътна инфраструктура”.

АБВ предлага за член на СЕМ 66-годшният професор Любомир Халачев, оператор, режисьор и сценарист, ректор на НАТФИЗ до миналата година.

Бившият член на СЕМ до преди три години София Владимирова отново е номинирана. Зад нея стои ГЕРБ.

Доц. Иво Драганов, член на предшественика на СЕМ – НСРТ, а от 10 години преподавател в Нов Български университет, е номиниран от Реформаторския блок и от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

За член на медийния регулатор е номиниран и журналистът Кин Стоянов. Той е предложение на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев.

След днешното изслушване депутатите от Медийната комисия ще представят на останалите народни представители заключителен доклад, а новите в СЕМ ще бъдат гласувани в пленарната зала. Очаква се това да стане идната сряда. Тогава в регулатора ще влезе и Бетина Жотева от президентската квота, за която държавният глава издаде указ преди почти година.

Припомняме, че самата процедура беше критикувана от Българския институт за правни инициативи поради предвидените кратки срокове при приемане на процедурата. Позицията на БИПИ може да прочетете ТУК. От организацията продължават да осъществяват мониторинг върху процедурите за избор.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: