ХРИСТО ИВАНОВ*

Разказват, че като президент Бил Клинтън си напомнял кое е важното, като държал на стената си надпис: “Икономиката, глупако!” С последния си доклад Европейската комисия (ЕК) също закача на стената на кабинета на властта в София един приоритет – назначенията на високи държавни постове.

ЕК изброява всички скандали в Конституционния съд и ДАНС и прозрачно намеква, че ако управляващите продължават да игнорират сериозните проблеми на текущата кандидатура за главен съдебен инспектор, тя също може да се превърне в криза. Подчертава и вниманието, с което ще проследи избора на нов председател на Върховния касационен съд.

От друга страна, докладът прилича на гробище за домашни любимци, из което белеят костите на всички органи, които бяха създавани и преустройвани като “решителна стъпка” в борбата с корупцията и “пробив” в реформата: комисиите за конфискация и за конфликт на интереси, специализираните съд и прокуратура, Висшият съдебен съвет и инспектората към него, БОРКОР и ДАНС. Ако в процедурите по конституиране на тези органи е имало някаква публичност, докладът документира техните пороци. В случаите, в които всичко е минало тихо и под масата – става ясно, че комисията отдава последвалите провали точно на този факт. Докладът настоява за осигуряване на отговорно лидерство за реформа. А препоръките са фокусирани в огромна степен точно върху темата за назначенията.

Очевидно ЕК придава нарастващо значение на процедурите, по които се избират хора на ръководни позиции като гаранция, че така може да се излъчат неопетнени, компетентни и независими лидери, способни да проведат реални реформи. Този приоритет се отнася на първо място за съдебната власт, но ЕК настоятелно препоръчва разпространяването на модела за всички органи в обхвата на мониторинга.

Това не е случайно. Въпреки че процедурите за назначения не могат да бъдат магическото средство, което самостоятелно и веднага да реши всичките ни проблеми, те могат да имат ключово значение за постепенното спиране на гнилостните процеси в главата на държавната ни риба. Докато в класическата конституционна теория държавната власт е разделена на три, модерното държавно строителство предполага една сложна екосистема от специализирани регулаторни и контролни органи, в сложни взаимни баланси и всеки със своята специфична мяра на независимост. Властта се взема на избори, но реалното разгръщане на едно управление става чрез попълване на ръководните постове в целия този институционален периметър. Докато по телевизията показват няколко “супергероя”, реалните резултати в края на мандата зависят от това как работи тази система, а значи и от това какви хора и с какъв мандат я оглавяват.

Точно това е и теренът, на който се презарежда и консумира тайната власт. Кръгове, кланове, лобита и прочее ята корупционни скакалци, имат за главна цел да спазарят свои хора на тези ръководни позиции и след това чрез тях да участват в раздаването на порциите. Това са аортите на корупционната кръвоносна система и поставянето им под обществен контрол е важно за нейното постепенно пресушаване.

Точно за това огромната част от големите сътресения в последните години са свързани именно с подобни назначения. На пръв поглед процедурите не доведоха до позитивен резултат – освен няколкото скандала те не попречиха на провеждането на спектакли, изобразяващи прозрачност, но водещи до същия резултат.

Ако обаче си дадем сметка, че изчистването на държавното управление не може да бъде еднократен акт, процесът, на който сме свидетели, не е толкова безнадежден. Дори в началото да не водят до назначаване на качествени лидери, тези процедури доказаха, че имат ефект.

На първо място, за първи път на политическата сцена се появи фигурата на “неизбираемия кандидат”. Ако преди нашият елит беше един колективен Калигула, който можеше да вкара и коня си в държавната власт, днес това става все по-трудно. Макар и мъчително бавно, партийните и котерийните тартори започват да схващат, че преди да издигнеш някого, не е зле да пуснеш името му в гугъл. Това пък на свой ред значи, че мераклиите за кариера ще трябва все повече да внимават какво излиза за тях в търсачката. Така постепенно периметърът за красив живот, непомрачен от съобразяване със закон и морал, се ограничава.

На второ място, видно е, че там, където процедурата осигури някаква прозрачност и време за реакция и общественото ни мнение някак успее да се фокусира върху нея, възможност за граждански контрол има. Засега под формата на стопиране на нетърпими кандидатури. Постепенно някой ще направи и великото откритие, че издигането на качествена кандидатура в една процедура, която насочва медийното внимание към този факт, може да донесе повече политически капитал от пробутването на поредния съмнителен тип с тефтерче.

Изводът е, че за всички подобни назначения е наложително въвеждането на единен процедурен стандарт. Той следва да включва следните минимални елементи:

– Прозрачност на процеса по издигане на номинации – трябва да е ясно как и по какви критерии е била излъчена точно тази номинация и кой поема отговорността за нея.

– Проверка на качествата и съмненията – трябва да има много ясно задължение за органа, провеждащ избора, да направи собствена изчерпателна проверка за наличието на професионални и нравствени качества и да изчисти всички разумни съмнения, които съществуват в общественото пространство. Това трябва да стане не чрез събиране на всякакви бележки и удостоверения, а в рамките на собствено проучване. За да се гарантира неговата сериозност, то трябва да бъде достатъчно прозрачно, като всички документи се публикуват. А в процедурата по изслушване да се гарантира правото на медиите и заинтересованите лица да поставят въпроси и да получат реални отговори.

– Гарантирано обществено участие – медиите и заинтересованите групи и организации трябва да имат гарантирана възможност да участват в обсъждането на правилата на процедурата и формирането на съответната комисия, която ще я проведе; да получат цялата необходима информация за кандидата, да проследят работата на избиращия орган и да поставят въпросите си по време на обществено изслушване.

От инструментална гледна точка това предполага:

– Разписване на конкретни изисквания за начина на издигане на номинации и неговото документиране.

– Създаване на комисия по избора с обществено участие в този процес и с административен капацитет.

– Задължение за публикуване на максимално широк кръг данни за кандидатите и подготовката на подробен доклад, в който комисията по избора да отрази какви проверки е направила и какви са изводите .

– Провеждането на обществено изслушване с ясен регламент и гаранции за възможност на медиите и заинтересованите лица да поставят въпроси и да получат отговор.
В идеалния случай подобен стандарт ще кристализира в демократичната ни практика. И съдейки по собствените ми наблюдения, това постепенно се случва. Когато преди няколко години започнахме да настояваме за подобни процедури, това звучеше напълно безсмислено на всички. Днес вече има много висока степен на обществено очакване за правила за назначенията. Но подобно натрупване изисква време и ако не сме готови да чакаме години, стандартът трябва да бъде фиксиран нормативно.

Доколкото става дума за много широк кръг органи, чието ръководство се назначава от различни институции и държавни власти (от парламента, правителството, съдебната власт, президента и пр.), често в комбинация, въвеждането на подобен стандарт би изисквало масирана ревизия в множество закони и подзаконови актове. Предимството на този подход е, че така може да бъдат отчитани съответните специфики. Алтернативно това би могло да стане с отделен рамков (но подробен) закон.

Проблем и на двата подхода е, че законодателят е доказал своята неудържима склонност към шикалкавене. Дори дадена материя да бъде уредена по приличен начин, с преходните и заключителните разпоредби на някой друг закон винаги може да се промушат ревизии, които да обезсмислят всичко.

Най-сигурно би било основата на този стандарт да бъде заложена в конституцията, за да се гарантират максимално широк обхват и стабилитет. На тази база вече може да се приеме рамков закон или типови промени в специалните нормативни актове, без страх от номерата на парламентарните лъвове и лъвици.

* Авторът е юрист, програмен директор на Българския институт за правни инициативи

Източник: Вестник “Труд”

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: