Заместничката на финансовия министър Владислав Горанов Карина Караиванова е с най-силни шансове да оглави Комисията за финансов надзор (КФН), научи Mediapool.Има и лоби в подкрепа на сегашния председател Стоян Мавродиев.

Автор на статията е Цветелина Йорданова и е публикувана в Медиапул.

Мандатът на сегашния председател Стоян Мавродиев изтича на 18 юни.

Въпреки опитите на управляващите от ГЕРБ да протакат избора на ключовия 5-членен регулатор по подобие на случая с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), гласуване на ново ръководство най-вероятно ще има, след като депутатите от Гражданската квота на реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха в бюджетната комисия проектоправила за процедурата.

Караиванова е специалист основно по еврофондове

Карина Караиванова е сравнително неизвестна на широката публика заради редките й публични изяви. Тя е във финансовото министерство от 2003 г., като почти цялата й кариера преминава в дирекция „Национален фонд”, която отговаря за еврофондовете преди и след присъединяването на България към ЕС.

Други ресори на икономистката в момента са международните финансови институции и управлението на държавния дълг. За кратко – от декември 2012 г. до февруари 2013 г., Караиванова беше зам.-министър на финансите и в първия кабинет „Борисов”, след като предшественичката й Боряна Пенчева влезе в управата на БНБ от квотата на президента.

Освен Караиванова другата силна, макар и крайно спорна кандидатура за шеф на КФН е на сегашния председател Стоян Мавродиев, за когото все още лобират депутати от ГЕРБ и дори от опозицията.

Силно е и лобито на Мавродиев

Мавродиев влезе в политиката пред 2007 г., когато бе представен като автор на изкючително ексцентричната първа икономическа програма на ГЕРБ.

През 2012 г., като председател на КФН, юристът и специалист по регистрация на офшорки не допусна във ведомството си проверяващи от Агенцията за държавна финансова инспекция с аргумента, че те нямат право да го инспектират.

През 2013 г. Мавродиев се оказа призован от прокуратурата като свидетел по делото срещу наркобоса Евелин Банев – Брендо заради негови подписи, за които прокуратурата твърдеше, че са под документи на офшорни фирми.

Като шеф на надзора той влезе в тежки конфликти и с трима зам.-председатели на КФН, които се принудиха да подадат оставки – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов.

Успя да влезе и в доклада на Държавния департамент на САЩ като пример за нарушаване на свободата на словото с опитите му да глобява медии, отразяващи капиталовия пазар.

Кандидатурата на Билян Балев засега отпада

Сред сериозните кандидати за шеф на КФН доскоро беше и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Билян Балев. Неговата позиция обаче бе разклатена, след като името му излезе в “Панама Пейпърс” като собственик на офшорна фирма, управляваща яхтата му в Монако. В момента срещу него тече данъчна проверка.

За председател на финансовия надзор доскоро се спрягаше и сегашният шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. Той работи в уникалната ситуация на изтекъл мандат вече близо три години.

В миналото, от 2003 до 2009 г., Петков беше зам.-председател на КФН и отговаряше за осигурителния надзор, поради което има вероятност той да се включи в битката за зам.-председателското място със същия ресор.

Комисията се състои от петима членове, като след 18 юни само двама от тях ще са с редовни мандати.В момента инвестиционният надзор се ръководи от временно изпълняващ длъжността, а шефът на осигурителния надзор Ангел Джалъзов е с изтекъл мандат от юли 2014 г. насам.

Три сериозни задачи пред КФН през 2016 г.

В средата на юли КФН трябва да стартира ключовия преглед на активите и балансите на пенсионните фондове и застрахователите.

През тази година предстои и важна проверка на работата на надзора от Международния валутен фонд и Световната банка.

Очаква се и ведомството да е активно и по пенсионната реформа във втория стълб, предложена от финансовия министър Владислав Горанов.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: