Георги Костов

Георги Костов. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев издаде свой указ, с който освобождава Светлозар Лазаров от поста главен секретар на МВР и назначава на негово място досегашния му заместник Геоерги Костов, съобщиха от президентството в сряда.

Това стана само няколко часа, след като правителството официално издигна кандидатурата на Костов за професионален ръководител на вътрешното министерство.

“Запознах се с всички възможности за главен секретар и избрах една, която ми е направила най-голямо впечатление с автобиографията си”, обяви по-рано през деня новият вътрешен министър Румяна Бъчварова, която бе назначена на поста с гласовете на ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ в сряда.

Костов стана зам.-главен секретар на 12 ноември м.г. със заповед на вече бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Преди това ръководеше полицията в Бургас, където бе назначен на 1 август м.г. Той влиза в системата на МВР през 1993 г. като разузнавач в столичното Девето РПУ. От 1998 до 2009 г. оглавява група “Тежки престъпления” в управлението, а от 2009 до 2010 г. е началник сектор “Криминална полиция”. След това е назначен за шеф на полицията в Благоевград.

Освен назначението на Костов, правителството предлага на държавния глава да освободи от длъжност председателя на ДАНС Владимир Писанчев, като временно функциите му се поемат от заместника му Недялко Недялков. Двамата с Лазаров подадоха оставки миналата седмица по искане на премиера Бойко Борисов.

Рокадите по върховете на сектор “Сигурност” бяха предизвикани от изненадващото напускане на предишния министър Веселин Вучков на 4 март, след като правният отдел в МС изрази позиция, че влезлите в сила промени на законите за МВР, ДАНС и СРС не правят възможно назначаването на нови шефове на службите. Впоследствие премиерът Бойко Борисов издигна вицепремиера по коалиционната политика Бъчварова за вътрешен министър и поиска оставките на Лазаров и Писанчев.

Оставката на Вучков била заради противоречие с Борисов

“Моята оставка беше породена от противоречие с Борисов по повод професионалната съдба на главния секретар, за съдбата на реформата, която предприемаме. Тя е по ключов, съдържателен въпрос”, заяви пред депутатите Вучков по време на дебатите преди избора на Бъчварова за негов приемник.

Той разказа още, че в продължение на няколко дни премиерът дори не му вдигал телефона и това го накарало да смята, че не се ползва с пълното му доверие.

“Вълнуваше ме и въпросът, че г-н Лазаров не вдъхваше доверие в служителите. Не трябва да има нищо драматично. Това е личен, суверенен акт. Когато между мен и премиера има сянка на противоречие, нормално е да си подам оставката”, обясни действията си бившият МВР шеф.

Изказването му бе разтълкувано от БСП като своеобразен вот на недоверие срещу министър-председателя. Георги Кадиев призова Вучков да разкрие истинската причина за оставката му, усъмнявайки се, че той е бил притискан да иска смяната на Лазаров и Писанчев.

В края на дебатите самият Борисов се появи в пленарната зала и нервно попита Вучков кога не е отговарял на обажданията му. Добави и, че лично го е уверил, че главният секретар на МВР и шефът на ДАНС ще бъдат сменени, но не веднага.

“Какво ти казах за Писанчев – ще си даде оставката, но когато се докаже, че няма вина за “Червей”. Добре, изчакваме проверката за КТБ и прокуратурата за “Червей”, дотогава ще работим”, заяви премиерът, уточнявайки, че Писанчев му е споделил, че ако сега напусна службата, ще излезе, че той е отговорен за използването на незаконните СРС-та по скандалната разработка.

По думите на Борисов ако Лазаров и Писанчев са били сменени в началото на управлението на правителството, е щяло да минат четири месеца, докато се приемат промените в Закона за МВР и тогава службите е нямало да работят.

Бъчварова държи на приемствеността в МВР

“Държа да има приемственост в рамките на МВР, защото с Вучков сме работили много време заедно и споделяме общи идеи и ценя това, което той започна и ще продължа да работя с неговият екип”, обяви Румяна Бъчварова, декларирайки, че управляващите няма да се откажат от реформата на сектора за сигурност.

“Ще дам най-доброто, защото гражданите заслужават да имат едно модерно МВР. От първият ми ден в министерството всичките ми срещи ще бъдат публични и всички външни визити няма да останат в тайна”, увери още тя.

След като изслуша дебатите, Бъчварова подчерта, че “не приемам обвинения, подозрения, защото много държа да има резултат”.

“От днешните дебати станаха ясни две неща – че съм жена и че промените в МВР са приоритет на всички, но никой не посочи алтернатива на основните приоритети и промени. Битовата престъпност и организираната, миграционната вълна, корупцията в МВР, борбата с корупцията… Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността. Аз ще работя за държавата и благодаря на ГЕРБ и правителството, че ме подкрепят за това”, добави вицепремиерът по коалиционната политика.

Дали в системата на МВР ще има съкращения на служители, щяло много скоро да стане ясно, отговори на въпрос министърът. Очаквала се и заповед на премиера Бойко Борисов за преразпределение на ресорите между вицепремиерите след рокадите в кабинета.

БСП подозира, че Борисов еднолично ще ръководи МВР

Още в самото начало на обсъждането от левицата заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Бъчварова. Атанас Мерджанов от БСП отбеляза, че рокадите в МВР се извършват във време, когато страната ни е изложена на много рискове и допълни, че не Румяна Бъчварова ще взима решенията в МВР. Затова и поиска от премиера да отговори кой ще прави това.

“И на децата е ясно, че Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално. Друг ще взема решенията и ние настояваме да знаем кой. Ако това е Борисов, то по-честно би било той да съчетае поста на министър-председател с този на министъра на вътрешните работи, а не да се крие зад гърба на своя вицепремиер. Против сме, защото това решение е плод на натиск, вътрешен и външен”, коментира Мерджанов.

Лютви Местан: Нас в службите ни няма

От ДПС също обявиха, че няма да подкрепят Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Лютви Местан поиска да се обясни в името на какви политики тя ще бъде избрана и отхвърли твърденията, че има зависимост на службите от ДПС.

“Не стана ли ясно, поне с последните решения на министър-председателя, че този мит е мъртъв. За 4 месеца управление над милион пъти повтаряте, че службите са на ДПС. И милиард пъти да го сторите, резултатът пак ще е същият. Нас в службите ни няма”, подчерта лидерът на ДПС.

Росен Петров от БДЦ припомни, че проблемите на МВР не са от днес. Според него това е трус по върховете на службите, но е добре, че се случва.

“Уверявам ви, да се тресат върховете в службите, е доста добро дело. Нашата група ще подкрепи госпожа Бъчварова, тъй като аз смятам, че един човек, който е извън системата, може много по-добре да погледне на нея. Защо да не овладее системата най-накрая една жена, която е умен човек? Какво толкова пречи МВР да има умен човек за шеф”, риторично попита Петров.

Светослав Белемезов от АБВ каза, че парламентарната му група също ще подкрепи рокадата и настоя отново да бъде възстановена транспортната полиция: В реформирането на системата на МВР липсват превантивните механизми за противодействие на престъпността и тероризма, че българското общество има нужда от сериозна дискусия и повече информация за проблемите на сигурността при превенцията и разкриването на престъпленията.

“Не съм подкрепил госпожа Бъчварова, а съм подкрепил отговорността на политическа партия ГЕРБ, най-голямата партия в управлението, да продължи реформите. Много е важно това за нас, че госпожа Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа, защото ние имаме дългосрочна визия за МВР. Накрая МВР трябва да се е превърнало в една модерна част от една реформирана държавна администрация, а не ченгеджийско блато извън държавната администрация, в което затънаха десетки реформаторски усилия до момента”, коментира и съпредседателят на РБ Радан Кънев.

В крайна сметка Румяна Бъчварова получи подкрепата на 139 народни представители, сред които групите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. “Против” гласуваха от БСП и ДПС, а само един депутат се въздържа.

Източник: Mediapool.bg

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!