*Препечатано от Дневник, автор Петя Владимирова

Днес депутатите ще изслушат двамата кандидати за омбудсман – Мая Манолова и Константин Пенчев. “Дневник” ви предлага портрети в текст и снимки на двамата. За Мая Манолова четете – тук

“Ако има политическа сделка за поста ми, аз сам ще се оттегля. Само да ми връчат табела “Той падна жертва на съдебната реформа”, призова националният омбудсман Константин Пенчев в едно от последните си публични изказвания по БНТ.  Защото според него съдебната реформа трябвало да се изготви “с хладен ум и спокойно”.

Това за табелата бе споменато като метафора на българската традиция постовете да се уговарят предварително. И понеже според тази практика логически се налагаше презумпцията, че щом като Мая Манолова, едно тъй ярко откроено лице на БСП, се кандидатира, може би е уговорен нейният избор срещу подкрепата на БСП за конституционните промени на съдебната власт. Презумпцията не се потвърди, но готовността на националиня омбудсман да си сложи табелата разкрива присъщата на Константин Пенчев широта на възприятията на политическата реалност – такава каквато е.

Никакви илюзии за политическата реалност

но и никакво отстъпление от позициите на откритостта за проблемите на тази реалност. Нали присъщите на тази реалност особености (договорки) доведоха да предсрочното напускане от Пенчев на председателския пост на Върховния административен съд (ВАС) през 2010 г. – една година преди да изтече 7-годишния му мандат, за да освободи стола за препоръчания от тогава управляващите (ГЕРБ) Георги Колев – сегашният прочут председател. А Пенчев беше поканен за национален омбудсман.

Като такъв Константин Пенчев показа колко е важно да си отворен за проблемите на гражданите. Той възприе прякото общуване – приема на живо, вместо да се задоволява да чете, тоест да четат хората от екипа му писмата им и да му докладват проблемите. Обиколи страната – включително с приемни в малките градове и села. Правеше внезапни проверки на затвори и социални домове. “Не може да има никакви намеци, че не съм активен омбудсман”, заяви самият той в обобщение на изтичащия си мандат. Само това дори е

достатъчно да си сложи една друга табела – “рядък екземпляр”

63-годишният Пенчев е завършил право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и съвсем млад се посвещава на съдийската професия, по-конкретно на административното право: младши съдия, съдия в Софийския градски съд, председател на Районния съд – Своге, съдия в Софийския окръжен съд – такъв го заварват промените на 10 ноември 1989г. От тогава до 1994 е зам.-председател на Софийсикя окръжен съд, след което е адвокат почти 10 години.

В политиката влиза през 2001 г. чрез НДСВ, а през 2004 – според тогавашната информация, е бил поканен или посочен лично от Симеон Сакскобургготски – според споменатата традиция – да оглави Върховния административен съд след няколко провалени избора на ВСС.  Днес, от дистанцията на времето, изборът на Сакскобургготски може да се оцени поне като не засрамващ и за него, и за избраника му. За разлика от други избори на тримата големи, за които впоследствие посочилите ги дори не си признават.

“Кадруването в съдебната власт на бели покривки”

–  признанието на Пенчев в качеството му на един от тримата големи остава в историята като емблема на неговата несъобразеност с “приличния бонтон” на задкулисието.

Той раздра с тази фраза завесата пред известната на всички порочна практика за договаряне на постове и издигане на удобни началници в съдебната система по повод поредния избор на председател на Софийския градски съд през 2009 г. Тогава изтичаше първият мандат на председателя Светлин Михайлов (известен сред съдебните журналисти като “Светльо Джипа” – заради ползвания от него  автомобил, за който се разкри, че бил откраднат в Германия)

На решаващото заседанието на тогавашния ВСС, на което Михайлов се кандидатира за втори мандат, Пенчев, единствен от тримата големи, взе ясно публично отношение: “Първият мандат на Светлин Михайлов е провал, втори мандат ще бъде позор”.

Журналистите се ококориха, членовете на съвета се разбудиха. Пенчев не спря дотук. На същото заседание бе избран за председател на СГС Георги Колев, чиято стремителна кариера към върховете на съдебната власт тъкмо започваше. След гласуването Пенчев заяви: “Изборът кой да оглави Софийския градски съд беше предизвестен. Пуснах невалидна бюлетина, защото не искам да играя с белязани карти. Нямам нищо против избрания Георги Колев.”

 Само година по-късно – през 2010 – Константин Пенчев щеше да приеме офертата на властта за национален омбудсман, за да освободи стола на председател на Върховния административен съд за новия фаворит на властта Георги Колев.

Случaят с гласуването за председател на СГС разкрива една характерна черта на Пенчев:

назоваване на проблема пряко, без заобикалки

В свои интервюта през миналата и тази година Пенчев не скри разочарованията си от липсата на позитивна промяна в администрирането на съдебната власт и с присъщата си откровеност продължава безпощадната й дисекция по всеки повод. Включително и по повод очебийната разправа на мнозинството във ВСС под давлението на главния прокурор Сотир Цацаров с избрания от прокурорската квота член на съвета Камен Ситнилски.

“Задкулисието в съдебната власт е много силно проявено”

“Нищо ново под слънцето. Срещу този ВСС, който беше приет с толкова огромни очаквания от обществото, има възражения. И той не успя да убеди обществеността, че работи поновому – коментира Пенчев в качеството си на национален омудсман работата на настоящия ВСС скоро след конституирането му. – Очевидно скандалът /случаят “Ситнилски” – бел.авт./ е свързан със задкулисието. През последните 25 години задкулисието в съдебната власт е много силно проявено. Горе-долу съдебната власт се е развивала само задкулисно, така са ставали назначенията и повишенията. Оказва се, че и при избора на членовете на съвета, и то от квотите на самата гилдия, има съмнения. Това за мен е проблемът, който от няколко месеца се отразява на работата на ВСС. Това потвърждава тезата ми, че парламентарната квота във ВСС не е най-големият проблем. Квотите на гилдиите се определят по същия неясен начин като парламентарната.”

Негативите в дейността на Константин Пенчев

като шеф на ВАС няма нужда се търсят надълбоко – те “блестят” съвсем видими, пак благодарение на неговата непритворност: Той назначи за заместник Венета Марковска, която започна да върти на пръста си ВАС. И още – пледира за създаването на 28-те административни съдилища в страната, а те се  оказаха излишни, но доста натовариха бюджета.

Откритостта на Пенчев обезоръжава опонентите му и му спестява логични остри възражения, когато твърденията му не са подлатени с аргументи – например убеждението му, че общите събрания на съдиите, предвидени в промените на съдебната власт, били “някакво народовластие по образец на работническите съвети” по време на руската революция. Впоследствие Пенчев не повтори тази теза, но подкрепи промените в конституцията и основните мерки в проектозакона за съдебната власт.

Издигането на Пенчев за втори мандат не е изненада, макар че почти щеше да бъде пропуснато (Реформаторския блок внесе кандидатурата му в последния момент). Самият той – пак с присъщата си откровеност – не криеше, че би приел да бъде номиниран отново, за да приложи опита и поуките от първия мандат.

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: