*Препечатано от Дневник

Днес тримата кандидати за подуправители на БНБ ще бъдат изслушани в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Екипът на Искров – при Радев

Номинациите им предизвикаха противоречиви реакции, защото новият управител на централната банка Димитър Радев запазва екипа на Иван Искров, работил по време на скандала КТБ. Депутът от БСП Янаки Стоилов определи това като “само Цветан Василев липсва за пълна приемственост”. В хода на процедурата по избора на Радев стана ясно, че назначението на старите подуправители е било договорено явно още преди приемането на правилата за избор, защото ГЕРБ и ДПС отхвърлиха искането на Реформаторския блок , в правилата за избор на подуправители да не могат да се номинират хора от екипа на Искров.

В деня на избора на Радев ДПС разигра и излизане и връщане в зала с настояване всеки кандидат да обяви екипите си.

Ето как “Капитал Daily” представя Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова.

За шеф на управление “Емисионно” се предлага сегашният му ръководител Калин Христов.

Христов е 44-годишен, завършил е УНСС през 1996 г. със степен магистър по макриокономика. Година по-късно е назначен за експерт в дирекция “Икономически изследвания и прогнози” в БНБ, като паралелно с това развива преподавателска дейност в същия университет. През 2002 г. става съветник на подуправителя на БНБ, ръководещ управление “Емисионно” – Мартин Заимов. Заимов хвърли оставка през февруари 2003 г. заради разногласия с тогавашния гуверньор на банката Светослав Гаврийски и сам предложи Калин Христов за свой заместник. Това е времето, в което Гаврийски се бореше неуспешно за нов мандат на поста. Загуби го през октомври, когато начело на централната банка депутатите избраха Иван Искров.

Още в първите си дни там Искров прокара номинацията на изпълнителния директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози Цветан Манчев за вакантната длъжност. Непосредствено след кадровата промяна Искров назначи Калин Христов за свой личен съветник. Когато през 2009 г. изтече мандатът на Манчев, Калин Христов пое управление “Емисионно”. Мандатът му на позицията изтича на 23 октомври тази година.

За кратко през 2013 г. Калин Христов бе министър на финансите в служебното правителство, сформирано от президента след падането на първия кабинет “Борисов”. Тогава Христов въведе правилата срещу концентрация на средства в банките от страна на държавните предприятия. Повод за тази регулация бе масовата практика да се депозират пари на едно място, предимно в КТБ, което изкривяваше банковия пазар и създаваше рискове пред самите предприятия.

Преди година Бойко Борисов (тогава лидер на ГЕРБ) покрай кризата с КТБ предложи Искров да бъде сменен именон с Калин Христов. Тогава депутатът от БСП Атанас Мерджанов реагира, че “той не е част от решението, защото е част от проблема” и каза, че на консултациите при президента Христов е предложил “банковата ваканция”, която беше отхвърлена, когато се търсеше изход от ситуацията с тегленията от ПИБ и как случаят с КТБ да не засегне цялата банкова система. След разговорите на високо политическо ниво миналото лято името на Христов се свързваше и с идеята за специален закон за КТБ, който да гарантира всички кредити. Той не е коментирал публично тези идеи.

Очаква се да събере гласове от ГЕРБ и ДПС, като, съдейки от парламентарните настроения заради участието му в управлението при надуването и спукването на балона КТБ, няма да има подкрепа от БСП и Реформаторския блок.

Кандидат за шеф на управление “Банков надзор” – пост, овакантен след отстраняването на Цветан Гунев покрай фалита на КТБ, е Димитър Костов. Сега той ръководи управление “Банково” но по думите на председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова от година е неформален шеф и на банковия надзор.

Димитър Костов е на 58 години, завършил е УНСС през 1981 г. и е надграждал образованието си в Икономическия институт “Болдър” и Принстън в САЩ. Кариерата му започва в Министерството на финансите, където в периода 1990-1992 г. е назначен за заместник-министър, а след това е първи заместник-министър.

В периода 1995-1997 г. е министър на финансите в кабинета на Жан Виденов, където заместник му е сегашният управител на БНБ Димитър Радев. Това е периодът, в който икономиката на страната изпада в остра криза, повлечена от проблемите на държавните предприятия в индустриалния сектор. В опит да поддържа съществуването им, без да променя социалните цени на продукцията им, освен чрез субсидии държавата ги насърчаваше да теглят банкови кредити, без да ги връщат (идея на тогавашния министър на икономиката Климент Вучев). Избухва и зърнена криза с недостиг на хлебна пшеница и проблем пред изхранването на населението. В условията на разхлабен контрол във финансовия сектор се появяват финансови пирамиди, които поглъщат спестявания на граждани с обещания за високи лихви. Търговските банки пък отпускат необезпечени кредити в големи размери, което води до серия от банкови фалити. Като следствие на тези проблеми идват инфлацията и хиперинфлацията, овладени едва след падането на правителството на Жан Виденов и въвеждането на валутен борд.

Излизайки от властта през 1997 г., Димитър Костов започва работа в частния сектор като изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това работи и в “Алианц България”. Избран е и за председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България. През 2005 г. е избран от Народното събрание за подуправител, ръководител на управление “Банково” в БНБ, а през юни 2011 г. получава втори мандат на същата позиция. Той изтича през 2017 г.

Костов е харесван от мениджърите на търговските банки в страната, които лобираха за него през януари тази година, когато се търсеше кой да заеме овакантения пост на подуправител, ръководител на “Банковия надзор”. До гласуване на кандидатурата му не се стигна заради липса на широка политическа подкрепа. Мотивът за повторното внасяне на номинацията му за поста, е, че Костов има най-дълъг опит в БНБ, а ресорът “Банков надзор” е “най-трудният, изискващ най-много усилия и съществено надграждане в качеството, методологията и капацитета”.

Вероятно РБ ще е твърдо против, а като кадър на БСП не е ясно какви ще са настроенията към него на отделните депутати в партията.

За ръководител на управление “Банково” се предлага досегашният главен юрист на БНБ Нина Стоянова. 

Нина Стоянова  досега е работила единствено в централната банка. Тя постъпва в дирекция “Правна” през 1994 г. През 2006 г. преминава през специализация в дирекция “Правни услуги” на Европейската централна банка, а от януари 2007 г. е главен юрист. Участвала в екипа, разработил новият Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции, както и в редица други закони като този за банковата несъстоятелност.

В банката за Нина Стоянова се говори като за “дясната ръка” на Костов и се изтъква приносът й като автор на Закона за платежните услуги и платежните системи, приет от Народното събрание през 2009 г.

В качеството й на главен юрист Стоянова защитаваше пред съда действията на БНБ спрямо КТБ. Тя аргументира позицията, че акционерите на банката не са заинтересовани лица и нямат правно основание да оспорват отнемането на лиценза, в полза на която се произнесоха всички съдебни инстанции в страната. Според заканите на акционерите и особено на Оманския държавен фонд, който държи 30% от капитала на КТБ, по този въпрос ще бъде заведено арбитражно дело в американски или европейски съд, а юристи коментират като много вероятно, ако се стигне дотам, България да бъде осъдена да плати обезщетение по този казус.

Подписът на Нина Стоянова стоеше и под писмото, което временно изпълняващата длъжността подуправител на БНБ Нели Кордовска изпрати миналата година на EPIC с желание за разговори и изготвяне на план за спасяване на КТБ.

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: