„Пред нас е един прецедент без аналогия в държавното управление на високо ниво. След броени дни ще бъде избран председател на Държавната агенция за българите в чужбина с тъй наречено публично изслушване. Това създаде очакване в обществеността за процес, който цели прозрачност, обективност и назначаване на кандидат в зависимост от неговите качества, а не негова обвързаност с една или друга партия или частен интерес. За съжаление, тези очаквания не се оправдаха“. Това пише в писмо до медиите, изпратено от организации на българи в чужбина, които утре сутринта внасят подписка в подкрепа на един от кандидатите – Кирил Радев, в МС. Самият Кирил Радев също ще е рано сутринта пред Министерския съвет.

Вицепремиерът Меглена Кунева ще предложи на министър-председателя Бойко Борисов да избере между трима кандидати кой ще оглави Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). И.д. председателят на агенцията Димитър Владимиров, Борис Борисов – юрисконсулт на Фондация ВМРО, и Спас Ташев, бивш зам.- председателят на ДАБЧ, са стигнали до финала на конкурса за поста, пише в. „Сега“.

В проекта на Доклад на Комисията за представянето на кандидатите, фаворитът на ВМРО за поста председател на ДАБЧ Борис Борисов е сериозно критикуван за представянето си, пише БГНЕС, като се позовава на копие от доклада, с който разполага. По-рано лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди в интервю за Нова телевизия, че именно Борисов е предложен от ВМРО за шеф на Агенцията за българите в чужбина.

„Внесох предложението за Борис Борисов още когато стана факт правителството. Направиха конкурс, минаха две седмици оттогава – нека вземат решение“, заяви Каракачанов. Той изрази неудовлетворение от факта, че по закон ръководителят на ДАБЧ се назначава от премиера, без конкурс.

Протест и петиция

„Пред нас е един прецедент без аналогия в държавното управление на високо ниво. След броени дни ще бъде избран председател на Държавната агенция за българите в чужбина с тъй наречено публично изслушване. Това създаде очакване в обществеността за процес, който цели прозрачност, обективност и назначаване на кандидат в зависимост от неговите качества, а не негова обвързаност с една или друга партия или частен интерес. За съжаление, тези очаквания не се оправдаха“. Това пише в писмо до медиите, изпратено от организации на българи в чужбина, които утре сутринта внасят подписка в подкрепа на един от кандидатите – Кирил Радев, в МС. Самият Кирил Радев също ще е рано сутринта пред Министерския съвет.

Според писмото заявената публичност се е ограничила единствено до публикуване на концепциите на кандидатите и стенограма от изслушването. Не бяха публикувани техните биографии, въпреки изричното съгласие на кандидатите, до изслушването не бяха допуснати нито медии, нито граждани, дори не бяха публикувани направените аудио записи, пише в писмото

Комисията не публикува дори становището си по отношение на изслушването, което остави отворени въпроси по отношение на препоръчаните кандидати, така и за аргументите в тяхна полза. Не бяха взети под внимание и гласовете на организации като Временните Обществени Съвети, които също имаха свои предложения за прозрачност. В обстановката на изредените обстоятелства на непрозрачност се появиха медийни публикации и изказвания, които посочваха фаворизираните кандидати като партийно подкрепени или най-малкото партийно припознати.

„В отговор на този театрален фарс, двадесет и двама представители на организации за българи в чужбина инициирахме подписка в подкрепа на единствения кандидат, който представи една отворена, публична и независима, гражданска кандидатура, в противовес на проведената процедура. Кирил Радев даде възможност на десетки от нас да допринесат с техните предложения за представената от него концепция“, пише в писмото. Там се припомня, че публичният му фейсбук профил е бил харесан от близо 650 българи по света и у нас, а петицията е подписана от 330 българи по света.

Какво гласи докладът

Въпреки това на 9 февруари комисия, ръководена от Мария Карабельова, началник на кабинета на вицепремиера Кунева, изслуша 8-те явили се кандидати за председател на ДАБЧ.

За първия изслушан кандидат Кирил Радев, в черновата на Доклад е посочено, че е направило впечатление „атрактивното и отлично структурирано представяне на концепцията и показаната от него увереност при нейната защита, но също така липсва задълбочено познаване на проблематиката“. Концепцията на Радев е оценена като „едностранна, отразяваща предимно виждания, свързани с пребиваващи в чужбина български граждани“.

Вторият изслушан кандидат е Борис Борисов. Комисията констатира, че „разработената от кандидата концепция показва неориентираност относно мястото, ролята и функциите на ДАБЧ. В същото време се претендира за разширяване на правомощията й“. „Очевидно основен момент е засилването на ролята на ДАБЧ, а не фокус да бъдат българите в чужбина. Прави впечатление, че се претендира за увеличаване на бюджета и оперативен контрол върху средства, без да се предлагат идеи или политики, които следва да се финансират,“ продължават с критичните бележки членовете на комисията.

Изслушващите са констатирали и притеснителен момент при представянето на Борисов, който е свързан с издаването от ДАБЧ на удостоверения за български произход. Кандидатът е развил теза, че ще назначи историци, които в разговор с лицето ще установяват дали е от български произход. „Такъв подход беше причината за констатираните от Върховната административна прокуратура и Главния инспекторат на МС системни закононарушения в ДАБЧ“, пишат в заключенията си членовете на комисията. В заключение се констатира, че „на предварително определените въпроси кандидатът не можа да отговори убедително“.

Комисията е значително по-удовлетворена от представянето и на Райна Манджукова, която в продължение на 10 месеца е била председател на ДАБЧ (в рамките на първия управленски мандат на ГЕРБ-бел.ред.), а в продължение на 14 години е заемала експертни длъжности в агенцията. Посочва се, че Манджукова има авторско телевизионно предаване в СКАТ – телевизията на коалиционния партньор на ВМРО – НФСБ.

Временно изпълняващият длъжността председател на ДАБЧ Димитър Владимиров е представил концепция, в която „са очертани конкретните и непосредствени мерки за подобряване на дейността на Агенцията, най-вече чрез въвеждане на прозрачни и ясно разписани процедури по удостоверяване на българския произход“, смятат членовете на комисията. „При публичното изслушване кандидатът добре защити изложените от него в концепцията тези и даде аргументирани отговори на предварително определените от комисията въпроси“, пише още в черновата на Доклада.

Следващият кандидат Гентиян Пируши е представил Концепция, която според изпитната комисия, е „изключително амбициозна, което поставя под въпрос реалното постигане на заложените цели“. Като цяло кандидатурата на Пируши е оценена позитивно.

Следващият кандидат е Спас Ташев, който пет години е бил заместник-председател на ДАБЧ. Бил е вицепремиерски съветник в първото правителство на Борисов. По мнение на комисията кандидатът е представил „отлично структурирана концепция с конкретни и аргументирани предложения в нея“. „При публичното изслушване кандидатът защити уверено изложените от него в концепцията тези и даде добре аргументирани отговори на предварително определените въпроси“, пишат още от комисията.

Бившият журналист и собственик на медии Петър Пунчев е представил концепция, която е определена от комисията „по-скоро като есе, в което присъства и силно личен елемент“. В тази връзка следва да се отбележи, че кандидатът няма изложени конкретни виждания за развитието на дейността на ДАБЧ, допълват от изпитната комисия и уточняват, че Пунчев е оставил „впечатление за обаятелна личност, която умее да владее публиката и така да наложи своя авторитет“.

Последният изслушан кандидат е Ангел Маринков, който също е работил за ВМРО, както и е заемал ръководен пост в ДАБЧ. Комисията обаче е критична към концепцията на Маринков, която се е концентрирала върху „предоставянето на българско гражданство“. „Трябва да се прецени доколко тази политика е в унисон с усилията на България за присъединяване в Шенгенското пространство, във връзка с хилядите регистрирани като правонарушители в ШИС /въведени предимно от Германия, Холандия, Швейцария, Гърция и Италия/ кандидати и получили българско гражданство лица от български произход“, подчертават от изпитната комисия.

„Обезпокоителна e развитата от кандидата теза, че при удостоверяване на българския произход ДАБЧ следва да ползва експертно-научен подход, което според кандидата осигурявало обективност. Точно поради такъв подход, който не е съобразен със законовите изисквания и не е удостоверен с документи, Върховната административна прокуратура през 2014 г. констатира незаконосъобразност на голяма част от издаваните от ДАБЧ удостоверения“, пишат още членовете на комисията.

ДАБЧ е без постоянен председател от есента на 2014 г., когато бившият съпартиец на вицепремиера Меглена Кунева и приятелка на министъра на икономиката Божидар Лукарски – Ива Йорданова, бе принудена да подаде оставка след недоволството от нейното назначаване. Макар че обеща да се яви на конкурс за председател на ДАБЧ, Йорданова отказа, след като беше обявен.

Източник: Ureport

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!