В рамките на един час на 26.07.2016 г. Комисията по бюджет и финанси изслуша и даде зелена светлина на Карина Караиванова за председател на Комисията по финансов надзор. Караиванова е единствен кандидат. Изборът й от Народното събрание ще бъде на 27.07.2016 г.

Ето как видяха изслушването от Капитал:

Карина Караиванова: Ще върна правата на зам.-председателите

Кандидатът за нов шеф на КФН определи съживяването на капиталовия пазар за свой приоритет

 

Автор: Гергана Михайлова, в-к Капитал, 26.07.2016 г.

Ако бъде избрана за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова ще възстанови правомощията на заместник-председателите в регулатора, които бяха иззети при управлението на Стоян Мавродиев чрез промени на вътрешния правилник. Ангажиментът бе заявен по време на изслушването пред депутати от комисията по бюджет и финанси в парламента във вторник, което приключи само за един час. Като единствена номинация за позицията, издигната от управляващата партия ГЕРБ, Караиванова заяви и че ще направи финансов одит на регулатора за последните шест години и че ще разреши кадровия недостиг в институцията чрез привличане на актюери и увеличение на заплатите на експертите.

Борсата – приоритет

На въпроси от депутати кандидатът отговори, че развитието на българския капиталов пазар ще бъде приоритетна задача. “Много трябва и много може да се направи. Факт е, че в момента капиталовият пазар е поставен в ъгъла, пазарната му капитализация е много ниска, около 10% от БВП на страната, докато другите капиталови пазари са с размер около и над 100% от БВП на държавите. Така че сред мерките, които би трябвало да се предприемат, са разнообразяване на финансовите инструменти, работа за по-голяма ликвидност и обем на финансовите инструменти. Трябва да се създадат условия за малкия и средния бизнес да може да се финансира от борсата”, бяха думите на Караиванова. Според нея пазарът би могъл да се отвори за търговия на деривативни финансови инструменти, а настоящите емитенти трябва да бъдат стимулирани да увеличат свободно търгуемия обем акции (free float), който са регистрирали на борсата.

Караиванова каза още, че ще разгледа възможността регулаторът да прави внезапни и изненадващи проверки на поднадзорни лица, като за разлика от досегашната практика на комисията ще публикува всичките си решения и мотивите към тях. “Ще поемем пълен курс към прозрачност в работата. Тя (комисията – бел. ред.) така или иначе е задължена да обяснява, това ще бъде свършено”, обеща още Караиванова и се ангажира с периодични срещи между регулатор и представители на инвестиционната общност, особено при промени в законодателството.

Първо знание за проверките

По отношение на състоянието в пенсионноосигурителния сектор и застраховането кандидатът за председател на КФН заяви, че ще изчака да минат проверките на активите и прегледът на балансите им, след който се надява, че доверието към тях ще се повиши. “В момента текат и се разглеждат законодателни инициативи от гледна точка подобряване управлението на пенсионните фондове и по-разнообразните опции за инвестиране, за да има възможност да се повиши и доходността. Така че предстои анализ и нашите решения със сигурност ще бъдат обусловени от гледна точка защита на интереса на осигурените лица, защото това е нашето задължение”, каза Караиванова.

На въпрос на “Капитал” дали е притеснена, че ще поеме поста при започнали такива проверки, тя каза, че работата й в Министерството на финансите, което има представител в управляващия комитет, който организира и надзирава проверките, й е дал възможност да се запознае частично с процеса, така че не се чувства неподготвена. “Щях да бъда много по-притеснена, ако заемах поста, след като те са приключили, без да знам как е воден процесът. Не съм притеснена, Министерството на финансите участваше като наблюдател в този процес, с ограничена налична информация по структурирането на проверките, но няма да вляза от позиция, в която въобще да не съм запозната с организацията.” По отношение на критиките, че проверките са зле организирани, Караиванова каза, че на базата на информацията, с която разполага, “не мисля, че има такава основателност на критиките, но си запазвам правото, след като се запозная в детайли, да предприема и корективни действия”.

Няколко въпроса без отговор

Изслушването на кандидата пред депутатите продължи точно 60 минути, като освен “Икономедиа” (издател на “Капитал”) друга неправителствена организация, професионална асоциация или медиа не зададе въпроси. От изпратените от редакцията 13 въпроса председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призова кандидатът да отговори само на този за проверките, като обясни, че въпросът каква е оценката й за досегашната работа на КФН и за капацитета на регулатора “не трябва да намерят място в дискусията, тъй като целта на кандидата не е да прави оценка на досегашната работа на комисията”. По същия начин бе осуетен опитът да се получи мнението на кандидата дали КФН е отговорна за случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и до каква степен е можела до предотврати фалита на банката. Негодувание, че на бюджетна комисия се разискват въпросите на “Капитал”, прояви и представителят на Патриотичния фронт Емил Димитров, който възнегодува, че по този начин медията само си прави реклама (бел. авт. – Народното събрание с правилата си дава това право и “Капитал” го прилага за всички регулатори).

От присъствалите на изслушването професионални организации като Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) становище изказа единствено последната. Председателят й Васил Велев изрази подкрепа за кандидатурата на Караиванова. “Ние приветстваме заявените ангажименти за равно третиране на подназдзорните лица, също така заявения диалог с инвестиционната общност. Приветстваме намеренията да се възстановят правомощията и отговорностите на зам.-председателите. Относно мерките за съживяване на капиталовия пазар бих иска да обърна внимание, че това не може да бъде задача на КФН само и ще е нужна подкрепа”, която професионалните организации демонстрираха, че са готови да предоставят.

Съгласно процедурата за избор гласуването на номинацията на Караиванова ще се случи още тази седмица, най-вероятно в сряда. За да бъде успешно гласуването, за нея трябва да са гласували повече от половината присъстващи в залата депутати.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

декември 2022
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

По повод Международния ден на хората с увреждания в Народното събрание бяха организирани среща с представители на Национално представителните организации на и за хората с увреждания и изложба на художници с увреждания. Инициативата за среща беше на народните представители от Комисията по труда, социалната и демографската политика. В Клуба на народния представител бяха представени коледни сувенири и изделия, изработени от различни организации, които депутатите и гостите на Народното събрание имаха възможност да купят с благотворителна цел. Дечица поздравиха присъстващите с песен. Заместник-председателят на Националния съвет на хората с увреждания към Министерския съвет Веска Събева благодари за поканата на народните представители… [повече]

Народното събрание прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс. Измененията предвиждат бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се прилага към този на комисията. Увеличение беше гласувано за заплащането на членовете на секционните комисии, като то не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата. Броят на мандатите ще се определя на база последното преброяване на НСИ, а не на база ГРАО, както беше прието първоначално , реши Народното събрание. Остана изискването за подадени 40 заявления, за да бъде създадена секция… [повече]

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов свиква извънредно заседание на парламента на 6 декември 2022 г., вторник, от 11.00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията. В дневния ред са включени първо гласуване на промените в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, второ гласуване на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Първо гласуване на промени в Закона за устройство на територията, първо гласуване на промени в… [повече]

Военномедицинската академия е една от най-необходимите болници в България с изключително високо ниво на професионализъм. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на тържественото честване на 131-ата годишнина от създаването на ВМА. Основите на лечебното заведение са положени през 1891 г., когато е създадена Софийската обща гарнизонна болница. Председателят на парламента благодари на целия екип на болницата и подчерта, че българската медицина заслужава уважение. Да си лекар е свята професия, защото животът е в ръцете на Бог, но вие сте близо до него и с вашите способности спасявате човешки живот и съдби, добави той. Вежди Рашидов обяви,… [повече]

Народното събрание одобри предложението на Комисията по правни въпроси в Изборния кодекс да бъде записано, че избирателят може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Парламентът гласува на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс. Измененията регламентират, че се запазва правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления… [повече]

Фотографии на девойки с народни носии, заснети на знакови места в България, представя третата изложба от проекта „Аз съм българка“. Експозицията на младия фотограф Радослав Първанов беше открита на 30 ноември 2022 г. в парламента от заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин. Много ми е приятно да приветствам отново с добре дошъл вече познатия за Народното събрание автор Радослав Първанов и неговите художествени фотографии, отбеляза Кристиан Вигенин. Той посочи, че в изложбата са включени 32 фотоса, които предизвикат положителна емоция в различните поколения от зрители, тъй като по съвременен начин разказват за нашите традиции в българския фолклор. Те носят в… [повече]

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. На разговора бяха обсъдени интензивното развитие на отношения между двете страни, както и редица теми от общ интерес. България е убедена, че бъдещето на Косово е свързано с Европейския съюз, подчерта Вежди Рашидов. Председателят на Народното събрание изрази желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни. Той заяви, че взаимодействието между страните от Балканите ще допринесе за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Вежди Рашидов припомни, че има проект на Споразумение за икономическо сътрудничество и Програма за сътрудничество в областта… [повече]

Със 127 гласа "за", двама - "против" и 90 - "въздържал се" Народното събрание прие на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. Вносител на законопроекта е служебният кабинет. Предложените разпоредби освен удължаване на действието на държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК за тази година, предвиждат осигуряване на финансиране на редица социални и други плащания, както и продължаване на действието на политиките и… [повече]

По повод Международния ден на хората с увреждания в Народното събрание бяха организирани среща с представители на Национално представителните организации на и за хората с увреждания и изложба на художници с увреждания. Инициативата за среща беше на народните представители от Комисията по труда, социалната и демографската политика. В Клуба на народния представител бяха представени коледни сувенири и изделия, изработени от различни организации, които депутатите и гостите на Народното събрание имаха възможност да купят с благотворителна цел. Дечица поздравиха присъстващите с песен. Заместник-председателят на Националния съвет на хората с увреждания към Министерския съвет Веска Събева благодари за поканата на народните представители… [повече]

Народното събрание прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс. Измененията предвиждат бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се прилага към този на комисията. Увеличение беше гласувано за заплащането на членовете на секционните комисии, като то не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата. Броят на мандатите ще се определя на база последното преброяване на НСИ, а не на база ГРАО, както беше прието първоначално , реши Народното събрание. Остана изискването за подадени 40 заявления, за да бъде създадена секция… [повече]

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов свиква извънредно заседание на парламента на 6 декември 2022 г., вторник, от 11.00 часа. Разпореждането е на основание чл. 78, т.1 от Конституцията. В дневния ред са включени първо гласуване на промените в Закона за здравословни и безопасни условия на труд, второ гласуване на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Първо гласуване на промени в Закона за устройство на територията, първо гласуване на промени в… [повече]

Военномедицинската академия е една от най-необходимите болници в България с изключително високо ниво на професионализъм. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на тържественото честване на 131-ата годишнина от създаването на ВМА. Основите на лечебното заведение са положени през 1891 г., когато е създадена Софийската обща гарнизонна болница. Председателят на парламента благодари на целия екип на болницата и подчерта, че българската медицина заслужава уважение. Да си лекар е свята професия, защото животът е в ръцете на Бог, но вие сте близо до него и с вашите способности спасявате човешки живот и съдби, добави той. Вежди Рашидов обяви,… [повече]

Народното събрание одобри предложението на Комисията по правни въпроси в Изборния кодекс да бъде записано, че избирателят може да гласува по избор - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Парламентът гласува на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс. Измененията регламентират, че се запазва правилото да няма машини за гласуване в секциите с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления… [повече]

Фотографии на девойки с народни носии, заснети на знакови места в България, представя третата изложба от проекта „Аз съм българка“. Експозицията на младия фотограф Радослав Първанов беше открита на 30 ноември 2022 г. в парламента от заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин. Много ми е приятно да приветствам отново с добре дошъл вече познатия за Народното събрание автор Радослав Първанов и неговите художествени фотографии, отбеляза Кристиан Вигенин. Той посочи, че в изложбата са включени 32 фотоса, които предизвикат положителна емоция в различните поколения от зрители, тъй като по съвременен начин разказват за нашите традиции в българския фолклор. Те носят в… [повече]

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу. На разговора бяха обсъдени интензивното развитие на отношения между двете страни, както и редица теми от общ интерес. България е убедена, че бъдещето на Косово е свързано с Европейския съюз, подчерта Вежди Рашидов. Председателят на Народното събрание изрази желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни. Той заяви, че взаимодействието между страните от Балканите ще допринесе за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа. Вежди Рашидов припомни, че има проект на Споразумение за икономическо сътрудничество и Програма за сътрудничество в областта… [повече]

Със 127 гласа "за", двама - "против" и 90 - "въздържал се" Народното събрание прие на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. Вносител на законопроекта е служебният кабинет. Предложените разпоредби освен удължаване на действието на държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК за тази година, предвиждат осигуряване на финансиране на редица социални и други плащания, както и продължаване на действието на политиките и… [повече]

Последвайте ни: