В рамките на един час на 26.07.2016 г. Комисията по бюджет и финанси изслуша и даде зелена светлина на Карина Караиванова за председател на Комисията по финансов надзор. Караиванова е единствен кандидат. Изборът й от Народното събрание ще бъде на 27.07.2016 г.

Ето как видяха изслушването от Капитал:

Карина Караиванова: Ще върна правата на зам.-председателите

Кандидатът за нов шеф на КФН определи съживяването на капиталовия пазар за свой приоритет

 

Автор: Гергана Михайлова, в-к Капитал, 26.07.2016 г.

Ако бъде избрана за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова ще възстанови правомощията на заместник-председателите в регулатора, които бяха иззети при управлението на Стоян Мавродиев чрез промени на вътрешния правилник. Ангажиментът бе заявен по време на изслушването пред депутати от комисията по бюджет и финанси в парламента във вторник, което приключи само за един час. Като единствена номинация за позицията, издигната от управляващата партия ГЕРБ, Караиванова заяви и че ще направи финансов одит на регулатора за последните шест години и че ще разреши кадровия недостиг в институцията чрез привличане на актюери и увеличение на заплатите на експертите.

Борсата – приоритет

На въпроси от депутати кандидатът отговори, че развитието на българския капиталов пазар ще бъде приоритетна задача. “Много трябва и много може да се направи. Факт е, че в момента капиталовият пазар е поставен в ъгъла, пазарната му капитализация е много ниска, около 10% от БВП на страната, докато другите капиталови пазари са с размер около и над 100% от БВП на държавите. Така че сред мерките, които би трябвало да се предприемат, са разнообразяване на финансовите инструменти, работа за по-голяма ликвидност и обем на финансовите инструменти. Трябва да се създадат условия за малкия и средния бизнес да може да се финансира от борсата”, бяха думите на Караиванова. Според нея пазарът би могъл да се отвори за търговия на деривативни финансови инструменти, а настоящите емитенти трябва да бъдат стимулирани да увеличат свободно търгуемия обем акции (free float), който са регистрирали на борсата.

Караиванова каза още, че ще разгледа възможността регулаторът да прави внезапни и изненадващи проверки на поднадзорни лица, като за разлика от досегашната практика на комисията ще публикува всичките си решения и мотивите към тях. “Ще поемем пълен курс към прозрачност в работата. Тя (комисията – бел. ред.) така или иначе е задължена да обяснява, това ще бъде свършено”, обеща още Караиванова и се ангажира с периодични срещи между регулатор и представители на инвестиционната общност, особено при промени в законодателството.

Първо знание за проверките

По отношение на състоянието в пенсионноосигурителния сектор и застраховането кандидатът за председател на КФН заяви, че ще изчака да минат проверките на активите и прегледът на балансите им, след който се надява, че доверието към тях ще се повиши. “В момента текат и се разглеждат законодателни инициативи от гледна точка подобряване управлението на пенсионните фондове и по-разнообразните опции за инвестиране, за да има възможност да се повиши и доходността. Така че предстои анализ и нашите решения със сигурност ще бъдат обусловени от гледна точка защита на интереса на осигурените лица, защото това е нашето задължение”, каза Караиванова.

На въпрос на “Капитал” дали е притеснена, че ще поеме поста при започнали такива проверки, тя каза, че работата й в Министерството на финансите, което има представител в управляващия комитет, който организира и надзирава проверките, й е дал възможност да се запознае частично с процеса, така че не се чувства неподготвена. “Щях да бъда много по-притеснена, ако заемах поста, след като те са приключили, без да знам как е воден процесът. Не съм притеснена, Министерството на финансите участваше като наблюдател в този процес, с ограничена налична информация по структурирането на проверките, но няма да вляза от позиция, в която въобще да не съм запозната с организацията.” По отношение на критиките, че проверките са зле организирани, Караиванова каза, че на базата на информацията, с която разполага, “не мисля, че има такава основателност на критиките, но си запазвам правото, след като се запозная в детайли, да предприема и корективни действия”.

Няколко въпроса без отговор

Изслушването на кандидата пред депутатите продължи точно 60 минути, като освен “Икономедиа” (издател на “Капитал”) друга неправителствена организация, професионална асоциация или медиа не зададе въпроси. От изпратените от редакцията 13 въпроса председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призова кандидатът да отговори само на този за проверките, като обясни, че въпросът каква е оценката й за досегашната работа на КФН и за капацитета на регулатора “не трябва да намерят място в дискусията, тъй като целта на кандидата не е да прави оценка на досегашната работа на комисията”. По същия начин бе осуетен опитът да се получи мнението на кандидата дали КФН е отговорна за случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и до каква степен е можела до предотврати фалита на банката. Негодувание, че на бюджетна комисия се разискват въпросите на “Капитал”, прояви и представителят на Патриотичния фронт Емил Димитров, който възнегодува, че по този начин медията само си прави реклама (бел. авт. – Народното събрание с правилата си дава това право и “Капитал” го прилага за всички регулатори).

От присъствалите на изслушването професионални организации като Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) становище изказа единствено последната. Председателят й Васил Велев изрази подкрепа за кандидатурата на Караиванова. “Ние приветстваме заявените ангажименти за равно третиране на подназдзорните лица, също така заявения диалог с инвестиционната общност. Приветстваме намеренията да се възстановят правомощията и отговорностите на зам.-председателите. Относно мерките за съживяване на капиталовия пазар бих иска да обърна внимание, че това не може да бъде задача на КФН само и ще е нужна подкрепа”, която професионалните организации демонстрираха, че са готови да предоставят.

Съгласно процедурата за избор гласуването на номинацията на Караиванова ще се случи още тази седмица, най-вероятно в сряда. За да бъде успешно гласуването, за нея трябва да са гласували повече от половината присъстващи в залата депутати.

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: