В рамките на един час на 26.07.2016 г. Комисията по бюджет и финанси изслуша и даде зелена светлина на Карина Караиванова за председател на Комисията по финансов надзор. Караиванова е единствен кандидат. Изборът й от Народното събрание ще бъде на 27.07.2016 г.

Ето как видяха изслушването от Капитал:

Карина Караиванова: Ще върна правата на зам.-председателите

Кандидатът за нов шеф на КФН определи съживяването на капиталовия пазар за свой приоритет

 

Автор: Гергана Михайлова, в-к Капитал, 26.07.2016 г.

Ако бъде избрана за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова ще възстанови правомощията на заместник-председателите в регулатора, които бяха иззети при управлението на Стоян Мавродиев чрез промени на вътрешния правилник. Ангажиментът бе заявен по време на изслушването пред депутати от комисията по бюджет и финанси в парламента във вторник, което приключи само за един час. Като единствена номинация за позицията, издигната от управляващата партия ГЕРБ, Караиванова заяви и че ще направи финансов одит на регулатора за последните шест години и че ще разреши кадровия недостиг в институцията чрез привличане на актюери и увеличение на заплатите на експертите.

Борсата – приоритет

На въпроси от депутати кандидатът отговори, че развитието на българския капиталов пазар ще бъде приоритетна задача. “Много трябва и много може да се направи. Факт е, че в момента капиталовият пазар е поставен в ъгъла, пазарната му капитализация е много ниска, около 10% от БВП на страната, докато другите капиталови пазари са с размер около и над 100% от БВП на държавите. Така че сред мерките, които би трябвало да се предприемат, са разнообразяване на финансовите инструменти, работа за по-голяма ликвидност и обем на финансовите инструменти. Трябва да се създадат условия за малкия и средния бизнес да може да се финансира от борсата”, бяха думите на Караиванова. Според нея пазарът би могъл да се отвори за търговия на деривативни финансови инструменти, а настоящите емитенти трябва да бъдат стимулирани да увеличат свободно търгуемия обем акции (free float), който са регистрирали на борсата.

Караиванова каза още, че ще разгледа възможността регулаторът да прави внезапни и изненадващи проверки на поднадзорни лица, като за разлика от досегашната практика на комисията ще публикува всичките си решения и мотивите към тях. “Ще поемем пълен курс към прозрачност в работата. Тя (комисията – бел. ред.) така или иначе е задължена да обяснява, това ще бъде свършено”, обеща още Караиванова и се ангажира с периодични срещи между регулатор и представители на инвестиционната общност, особено при промени в законодателството.

Първо знание за проверките

По отношение на състоянието в пенсионноосигурителния сектор и застраховането кандидатът за председател на КФН заяви, че ще изчака да минат проверките на активите и прегледът на балансите им, след който се надява, че доверието към тях ще се повиши. “В момента текат и се разглеждат законодателни инициативи от гледна точка подобряване управлението на пенсионните фондове и по-разнообразните опции за инвестиране, за да има възможност да се повиши и доходността. Така че предстои анализ и нашите решения със сигурност ще бъдат обусловени от гледна точка защита на интереса на осигурените лица, защото това е нашето задължение”, каза Караиванова.

На въпрос на “Капитал” дали е притеснена, че ще поеме поста при започнали такива проверки, тя каза, че работата й в Министерството на финансите, което има представител в управляващия комитет, който организира и надзирава проверките, й е дал възможност да се запознае частично с процеса, така че не се чувства неподготвена. “Щях да бъда много по-притеснена, ако заемах поста, след като те са приключили, без да знам как е воден процесът. Не съм притеснена, Министерството на финансите участваше като наблюдател в този процес, с ограничена налична информация по структурирането на проверките, но няма да вляза от позиция, в която въобще да не съм запозната с организацията.” По отношение на критиките, че проверките са зле организирани, Караиванова каза, че на базата на информацията, с която разполага, “не мисля, че има такава основателност на критиките, но си запазвам правото, след като се запозная в детайли, да предприема и корективни действия”.

Няколко въпроса без отговор

Изслушването на кандидата пред депутатите продължи точно 60 минути, като освен “Икономедиа” (издател на “Капитал”) друга неправителствена организация, професионална асоциация или медиа не зададе въпроси. От изпратените от редакцията 13 въпроса председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова призова кандидатът да отговори само на този за проверките, като обясни, че въпросът каква е оценката й за досегашната работа на КФН и за капацитета на регулатора “не трябва да намерят място в дискусията, тъй като целта на кандидата не е да прави оценка на досегашната работа на комисията”. По същия начин бе осуетен опитът да се получи мнението на кандидата дали КФН е отговорна за случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и до каква степен е можела до предотврати фалита на банката. Негодувание, че на бюджетна комисия се разискват въпросите на “Капитал”, прояви и представителят на Патриотичния фронт Емил Димитров, който възнегодува, че по този начин медията само си прави реклама (бел. авт. – Народното събрание с правилата си дава това право и “Капитал” го прилага за всички регулатори).

От присъствалите на изслушването професионални организации като Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите и Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) становище изказа единствено последната. Председателят й Васил Велев изрази подкрепа за кандидатурата на Караиванова. “Ние приветстваме заявените ангажименти за равно третиране на подназдзорните лица, също така заявения диалог с инвестиционната общност. Приветстваме намеренията да се възстановят правомощията и отговорностите на зам.-председателите. Относно мерките за съживяване на капиталовия пазар бих иска да обърна внимание, че това не може да бъде задача на КФН само и ще е нужна подкрепа”, която професионалните организации демонстрираха, че са готови да предоставят.

Съгласно процедурата за избор гласуването на номинацията на Караиванова ще се случи още тази седмица, най-вероятно в сряда. За да бъде успешно гласуването, за нея трябва да са гласували повече от половината присъстващи в залата депутати.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

декември 2023
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

Парламентарната Комисия по здравеопазването получи грамота от Националната мрежа на здравните медиатори за съдействието и подкрепата, която народните представители оказват на организацията. Под патронажа на Комисията по здравеопазването в Народното събрание за поредна година беше представена информация за дейността и инициативите на здравните медиатори в България. Събитието беше по повод 15-ата Национална обучителна среща на здравните медиатори под надслов „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. Благодаря Ви за това, което правите, обърна се към здравните медиатори председателят на Комисията по здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че българското здравеопазване има нужда от здравни медиатори и посочи, че дейността им е добър… [повече]

Книгата „Очерци по история на Украйна“ на ген. Ихор Смешко и съпровождащото я специално издание на списание „L’Europeo”, посветено на историята на Украйна и българо-украинските връзки, бяха представени в Народното събрание. Изданията съдържат богато илюстрирани полемични текстове, които  хвърлят светлина върху мрачните събития, след инвазията на Русия в Украйна. Събитието беше организирано от народния представител Любен Дилов. Той подчерта полемичността на книгата в момент, в който целият свят гледа към Украйна. Връзките между България и Украйна са много стари и благодарение на тях християнството завладява Европа до Сибир, посочи Любен Дилов и постави акцент върху съдържанието на изданията,  допълнително обогатено… [повече]

Творбите „Снаряди за (дез)информация“, „Микрофония“ и „Нервна система“ са част от изложбата „Графика“, която беше открита в Народното събрание. Експозицията се организира от народния представител проф. Христо Даскалов. В нея са включени 15 картини на младите художници Теодора Югова, Даниела Георгиева и Максим Терзийски. Изложбата представя прочита им на съвременното графично изкуство. В България продължават да се раждат таланти, които трябва да бъдат оценени по достойнство, отбеляза проф. Христо Даскалов, и изрази надеждата си, че със своята работата  младите художници ще прославят страната ни. Народният представител Мирослава Петрова подчерта силната връзка между културата и политиката. По думите й изкуството е… [повече]

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Вносители на измененията са народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС и Министерския съвет. Законопроектът, предложен от народни представители, предвижда курсантите във военни университети да получават, освен стипендия за притежаваното звание, и нов вид стипендия - за подготовка за изпълнение на военна служба като професия. В момента курсантите получават основна стипендия за звание в размер на от 260 до 305 лв., като трябва да се има предвид, че те нямат правото на допълнителна трудова дейност, посочват… [повече]

В Народното събрание беше открит коледен базар на социални предприятия „Малкото е много”. Той е организиран от общността на социални предприятия ДарПазар и от председателя на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева и народния представител от комисията Илина Мутафчиева. На базара са представени продукти с кауза от 18 български социални предприятия, посветени на това да разрешават сериозни общественозначими проблеми. Всяка покупка от социално предприятие подкрепя конкретна човешка съдба, идея и устойчиво решение за по-добра среда, в която да успяваме всички. Каузите са разнообразни - подкрепа на хора в уязвимо положение, опазване на природата, развитие на културата и… [повече]

Парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната Кирил Петков, участва в пленарната сесия на КОСАК, която се проведе в периода 26-28 ноември 2023 г. в Мадрид. В заключенията, приети на срещата, по настояване на българската делегация беше включен текст, който недвусмислено подкрепя незабавното приемане на България и Румъния в Шенген. Събитието е част от Парламентарното измерение на испанското председателство на Съвета на ЕС. По време на форума бяха разгледани няколко основни теми: приоритетите на испанското председателство, Пакта за миграция на ЕС, ситуацията в Украйна, енергийната независимост и зеления преход и отношенията на… [повече]

Български парламентаристи участваха в заседание на Комисията по култура и образование на Европейския парламент. Форумът на тема: „Образование по европейско гражданство“ се проведе на 27 и 28 ноември 2023 г. в Европарламента в Брюксел и е част от Парламентарното измерение на испанското председателство на Съвета на ЕС. В заседанието взеха участие народните представители от Комисията по образованието и науката Медиха Хамза (ПГ на ГЕРБ-СДС), Нели Димитрова (ПГ “Продължаваме промяната-Демократична България“) и Валентина Димова (ПГ “БСП за България“). Участниците в европейския форум обсъдиха темите за нарастващото значение на образованието по европейско гражданство за младите хора, ролята на Европейския парламент в изпълнението… [повече]

Замeстник-ръководителят на делегацията на Народното събрание в  Парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива /ПИЦЕИ/ Иван Белчев участва в Генералната асамблея на организацията, която се проведе в периода 26-28 ноември 2023 г. в Кишинев. Темата на заседанието беше „Подкрепа на европейската интеграция и насърчаване на устойчивото развитие на региона на ЦЕИ". Новата геополитическа реалност повиши значението на процеса на разширяване на ЕС и го превърна в един от най-ефективните инструменти за консолидиране на европейското пространство на сигурност, стабилност и просперитет, заяви Иван Белчев пред делегатите в конференцията. „България непоколебимо подкрепя европейската перспектива на Република Молдова, Украйна, Грузия и на Западните Балкани. Вярваме,… [повече]

Последвайте ни: