*Препечатано от Дневник

Бюджетната комисия в Народното събрание днес ще изслуша тримата кандидати за подуправители на Българската народно банка, които новоизбраният управител Димитър Радев номинира.

Радев предлага две размествания и едно запазване на пост на хора от екипа в БНБ. Номинациите са подуправител и ръководител на управление “Банков надзор” да стане сегашният шеф на управление “Банково” Димитър Костов. Банковото управление пък ще  бъде поето от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова, а сегашният ръководител на управление “Емисионно” Калин Христов ще запази поста си.

Екипът на Искров – и при Радев

Кандидатурите предизвикаха противоречиви реакции, защото новият управител на централната банка Димитър Радев запазва екипа на Иван Искров, работил по време на скандала КТБ. Депутът от БСП Янаки Стоилов определи това като “само Цветан Василев липсва за пълна приемственост”. В хода на процедурата по избора на Радев стана ясно, че назначението на старите подуправители е било договорено явно още преди приемането на правилата за избор, защото ГЕРБ и ДПС отхвърлиха искането на Реформаторския блок , в правилата за избор на подуправители да не могат да се номинират хора от екипа на Искров.

В деня на избора на Радев ДПС разигра и излизане и връщане в зала с настояване всеки кандидат да обяви екипите си.

Засега е известно, че

номинираните стари – нови подуправители се подкрепя от ГЕРБ и ДПС

Като техни плюсове се изтъква професионализмът и нуждата от приемственост. Но депутатите избягват темата с ролята им и мълчанието за скандала КТБ.

Възраженията, формулирани най-отчетливо от Реформаторския блок, са именно, че двамата подуправители Костов и Христов носят солидарна отговорност за фалита на КТБ с вече напусналия управител Иван Искров.

В ситуация, при която е необходимо бързо взимане на решения и всяка грешка струва скъпо, в управлението са нужни хора, които имат експертизата и авторитета на ръководители, обяснява в мотивите си Радев. Той изтъква, че в собствените си ресори и тримата са постигнали безупречни резултати. “Знанието за централната банка е натрупвано в продължение на много години и е съсредоточено именно в централната банка. Всяка погрешно или некомпетентно управленско решение би могло да застраши финансовата стабилност и да разруши постигнатото в сферите, в които отчитаме положителни резултати”, пише в предложението му до депутатите, които ще трябва да одобрят кадровата схема.

Кои са номинираните кандидати – четете тук

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: