*Препечатано от Дневник

Правителството одобри проектозакон, с който се създава фискален съвет. Според проекта той ще е независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление. Целта му е да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси.

Целта е съветът да бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото за фискалното управление на страната. В случай на значително отклонение от средносрочната бюджетна цел се предвижда и създаването на автоматични корективни механизми. Затова и името на проекта е Закон за фискален съвет и корективни механизми.

На практика това е синхронизиране на българското с европейското законодателство, а целта е да се спазват фискалните правила, заложени в Закона за публичните финанси. В момента България изостава с въвеждането на съвета (започнало при кабинета “Орешарски”), за което има уведомително писмо от Брюксел.

На първо четене такъв проект беше приет от предишното Народно събрание.

Съветът се състои от 5 членове, един от които е председател. Всички те се избират от Народното събрание, е записано в проекта. Мандатът на всеки от тях е 6 години. “За членове на съвета се избират лица с високи нравствени качества, които имат висше икономическо образование с минимална образователно-квалификационна степен “магистър” и не по-малко от 10 години професионален опит в
областта на икономическия анализ и/или управлението на публичните финанси”, е предвидено в законопроекта.

Най-важната функция на съвета ще е да наблюдава спазването на числовите фискални правила в бюджета. В рамките на процедурата по съгласуване и внасяне на държавния, здравния и социалния бюджет съветът ще изготвя мотивирано становище и препоръки. Те трябва да са готови и предоставени на председателя на Народното събрание не по-късно от 14 дни след внасянето на законопроектите в парламента.

———————

На днешното си заседание, Комисията по бюджет и финансии ще обсъжда процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател и членове на Фискалния съвет.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: