Анализ на Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на БИПИ. Дневник.

На знаковия 10.11. 2015 г. изтича срокът за номиниране на бъдещите инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет /ИВСС/.

В сегашната конфигурация на политически сили, конюнктурни интереси и игра на тронове, този избор става изключително интересен. Нещо повече, начинът, по който ще бъде осъществен, и хората, които ще бъдат избрани, могат сериозно да наклонят везните в посока за или против дълбока реформа в съдебната власт.

Нищо чудно тогава, че

мълчанието около имената на бъдещите номинации е толкова крещящо

То само подчертава колко важни са договорките за тези, които ще трябва да проверяват магистратите. И най-вероятно тези договорки са започнали доста по-отрано.

В една нормална демократична държава подобно договаряне не би представлявало проблем, най-малкото, защото щеше да бъде видима част от целия процес. В България обаче, където стандартите за демокрация са на нивото на амбулантна търговия с влияние, мълчанието създава горчивото усещане за нечистоплътни съгласия в името на пълен контрол над съдебната власт през ИВСС.

Защо овладяването на Инспектората е толкова важна задача?

Инспекторатът беше замислен като чистач (в добрия смисъл на думата) на съдебната система

Неслучайно неговото създаване беше уредено с промени в Конституцията – да покаже колко е ключово и нужно наличието на орган, който да бъде обективен коректив на системата: бидейки вътре, да й показва отвън как тя може да се подобри и да заработи по-ефективно.

Той проверява работата на съдиите, прокурорите и следователите, но без да засяга тяхната независимост и да се намесва във вътрешното им убеждение. С други думи, чрез проверките, които ИВСС извършва, той може да идентифицира системни проблеми, свързани със забавяне на дела, натовареност, лоша организация на работния процес и други фактори, които са довели до незадоволително представяне на даден съд или прокуратура. И тези проверки могат да се инициират както от него, така и от нас като потребители на съдебната система. Резултатът от работата на ИВСС е, че той може да отправя сигнали, да прави предложения и препоръки за “изчистване”, действително отстраняване на проблемите в системата, оптимизиране на нейната работа и “полиране” на сериозно надраскания й имидж.

Това е сегашното положение.

В играта на тронове обаче сериозно се наместват и висящите в Народното събрание предложения за промени в Конституцията. Макар и доста анемични по своя характер, особено по отношение на прокуратурата, те все пак предлагат сериозно разширяване на правомощията на ИВСС.

Ако бъдат приети в сегашния си вид, то ИВСС ще получи правомощия, които значително увеличават обема на проверките

които извършва. В тях ще може да се включва и проверяване на почтеността на даден магистрат, наличие на конфликт на интереси, пълнота и вярност на имуществените декларации, както и “прояви уронващи престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите”. На практика

ИВСС ще получи възможността да проверява все симптоми от състоянието на съдебната власт, които я превърнаха в хронично болно звено от управлението на държавата и я направиха толкова зависима.

Ето защо, бъдещите инспектори трябва да бъдат хора с безупречна почтеност, авторитет и компетенции, и да се ползват с уважението на колегите си. Едва ли някой би искал самите проверяващи да бъдат или да станат обект на подобна проверка. Важно е още това да са хора, които не търсят реваншизъм, а действително искат да работят за своите колеги в съдебната власт и за нейното достойно лице. Поради това и процедурата за избор на инспектори за Инспектората към ИВСС е една от малкото, където е необходимо квалифицирано мнозинство от 2/3, за да се избере съответният номиниран. Квалифицираното мнозинство показва необходимостта от намиране на най-голям политически консенсус в името на отстояване на независимостта на съдебната власт.

Или поне така би трябвало да бъде.

На този етап са известни само 7 имена на потенциални кандидати. На безпрецедентни общи събрания на Гражданската и Търговската колегия и на Наказателната колегия на ВКС, върховните съдии предложиха списък със шест съдии, които отговарят на изискванията за кандидати за инспектори в ИВСС. Това са Ценка Георгиева, Мария Славчева, Любка Богданова, Теодора Нинова, Елена Величкова и Лидия Стоянова.

Само преди дни съветът на “Движение България на гражданите” е обявил, че ще подкрепи кандидатурата на съдия Диана Добрева от Върховния административен съд.

Главният инспектор Теодора Точкова също излезе с открито писмо до парламента

призовавайки за провеждането на информиран избор с безспорност на качествата на кандидатите, с необходимостта от профилиране с оглед на различните дела и преписки, които те ще проверяват, и с нуждата “още към момента на избора да се осигури и възможността за такова профилиране по правна материя”.

За първи път съдебната власт проявява положителен рефлекс и дава пример на политиците.

Прави впечатление, че до този момент професионалните организации на съдии и прокурори не показват очакваната активност. За разлика от процедурата по избор на главен инспектор, където беше впрегната цялата професионална и гражданска енергия и беше показано как трябва да се правят подобни избори, сегашната пасивност притеснява.

10 ноември е зад ъгъла и все още не е късно за номинации

Неприятно ще бъде, ако организациите последват примера на политиците и излъчат номинации в последния момент.

Късното обявяване е един от основните пороци на изборите, които Народното събрание провежда. В сегашната ситуация, обаче, факторът “липса на време” не може да бъде оправдание, защото НС удължи срока за номиниране. Изчакването на последния момент не работи за никого.

От 2013 година досега обществото ни съзря и ефектът на изненадата има по-скоро отрицателно значение. Превръща се в откат, който може да засегне органа, който “изстрелва”, в случая номинира кандидатите – Народното събрание.

На сайта на парламента отдавна трябваше да присъстват имена на номинирани

за да видим ние, и най-вече магистратите, които ще бъдат пряко засегнати, в каква посока мислят депутатите и къде е възможен политическия консенсус. Ранното оповестяване има и един допълнителен много важен смисъл. Виждайки имената, “проверявайки” ги през публичната лупа, на следващия етап от процедурата, парламентът може да предпази номинираните от неприятни изненади
(пример – изборът на съдия за КС от парламентарната квота и начинът, по който протече изслушването на двамата кандидати в Правната комисия).

Правомощията и властта, които се съсредоточават в Инспектората към ВСС, са огромни. Също толкова огромен е и потенциалът му да раздвижи системата и да я насочи към реална реформа. От другата страна на уравнението стоят не по-малки политически интереси и добре обмислени механизми за влияние върху съдебната власт.

Бъдещите десет инспектори ще бъдат изправени пред нелеката задача да служат на системата и да защитават нейната независимост, или да служат на избралите ги от парламента, осребрявайки своята зависимост.

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: