Почти година след гръмването на КТБ и провала на БНБ управляващите се задвижиха за със смяната на управителя. Във вторник в парламента официално беше представен Димитър Радев от МВФ като кандидат за гуверньор. Управляващите обаче са се срещали и с друг потенциален централен банкер, научи “Капитал”. Това е Камен Захариев, който от 22 години работи в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Пред медиата той не отрече, че се е съгласил да издигнат кандидатурата му, и потвърди, че с него е имало консултации през последните 4-5 месеца и очаква допълнителни през следващите дни.

В момента управляващите търсят широка подкрепа за нов управител, като паралелно с това трябва да бъде променен и законът за БНБ, за да се осигури пълен мандат на новия гуверньор – в противен случай той би доизкарал този на Иван Искров, изтичащ през октомври. Вчера стана ясно, че ГЕРБ ще предложи новите текстове до дни, а изборът на гуверньор ще е през юни.

Въпросът с концепцията

Засега управляващите не са казалаи публично колко кандидата ще предложат, дали ще искат от тях концепции и ще има ли публично изслушване на концепциите им.

Захариев отказа да коментира сегашното състояние на централната банка. “Мисля, че е рано да правя такива изявления. Аз съм подготвил визия за ролята на БНБ, тя е готова и ако ме поканят, ще я представя в парламента”, каза Захариев. Попитан какво спешно трябва да се промени в банковия регулатор, той отбеляза, че в краткосрочен план първата задача е новото ръководство да направи вътрешно разследване дали политиките на БНБ съответстват на най-добрите световни практики и ако не – да се направят корекции. “Непосредствена задача е да се създаде нов екип и да се възстановят доверието в БНБ и духът на истинските професионалисти в централната банка, които в момента за обезкуражени”, допълни Захариев. Той смята, че дългосрочна цел на новото ръководство на БНБ трябва да бъде влизането в европейските структури на банкова регулация и в края на мандата на управителя – в еврозоната.

Кой е Захариев

От 2008 г. досега Захариев е директор на екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи, отдел по управление на риска, в ЕБВР, Лондон, и член на комитета по управление на риска на ЕБВР. За повече от пет години – от 2003 г. до 2008 г., е бил директор за Украйна на ЕБВР, където е управлявал операциите и портфолиото на банката в страната от 2 млрд. евро.
Захариев започва работа в банката през 1993 г. и извървява пътя си от най-ниското стъпало. Започнал е като старши юрисконсулт.

Завършил е международно право в Московския институт по международни отношения през 1982 г. След това е научен сътрудник в Хумболтовия университет в Берлин, където защитава докторантура по международно право. Научен сътрудник е в Института за международно публично право “Макс Планк”, Хайделберг. Стажът му по английско и международно банково и финансово право минава в Simmons & Simmons. Камен Захариев е член на Британския институт на директорите (IoD), на консултативния съвет на инвестиционните фондове в Югоизточна Европа. Владее английски, немски, руски, а също така разговорно френски, италиански и украински език.

Първият кандидат

Първият показан кандидат за поста – съветникът в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев от вторник започна представянето си пред парламентарно представените политически партии. До две седмици кандидатурата му ще бъде внесена в Народното събрание, обяви Менда Стоянова от ГЕРБ. Радев работи от 14 години в МВФ, като позицията му е да предлага техническа помощ на държави в криза при управлението на държавните финанси и според експерт от Вашингтон тя се равнява на директен пратеник на Кристин Лагард за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Преди да замине в САЩ, Радев е прекарал 21 години в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ) в правителството на Жан Виденов, а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

Препечатано от capital.bg

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: