На 12 януари 2016 г. (вторник) от 15:00 часа в сградата на омбудсмана (адрес: ул.“Георг Вашингтон“ № 22) ще се проведе изслушване на номинираните от гражданските организации петима кандидати за поста заместник-омбудсман.

В хода на процедурата за избор на заместник-омбудсман в деловодството на институцията до изтичането на крайния срок 2 декември 2015 г. постъпиха девет предложения за кандидати от неправителствени организации. След запознаване с мотивационните писма на кандидатите и проведени интервюта с всеки един от тях Мая Манолова номинира пет кандидатури. На 11 декември 2015 г. омбудсманът внесе петте кандидатури в Народното събрание с искане да започне публична процедура по тяхното обсъждане на основание чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да бъде избран заместник-омбудсман.

С писмо от 18 декември 2015 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна петте кандидатури за заместник-омбудсман с аргумента, че законът не предоставя възможност на Народното събрание да прави избор между няколко кандидатури, а само да избере или отхвърли предложения кандидат.   
В изпълнение на принципите за добро и прозрачно управление омбудсманът насрочи публично изслушване на петимата кандидати за заместник-омбудсман.

Петимата кандидати за заместник-омбудсман, които ще бъдат изслушани на 12 януари 2016 г. са: Айсун Авджиев – предложен от Фондация „Партньори – България“, Анжелика Цокова – номинирана от Гражданско движение “ДНЕС” и Гражданско движение “ДНЕС” – Общество срещу произвола, Деница Димитрова – предложение на Националната мрежа за децата, Диана Ковачева – номинирана от Асоциация „Прозрачност без граници“ и Хюсеин Исмаил – предложение на Съюза на слепите в България.

Изслушването ще бъде отворено за медиите, гражданите и неправителствения сектор. Поканени да участват са членовете на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека и парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и вносителите на предложенията за заместник-омбудсман.

Гражданите и организациите могат да изпращат въпроси и становища към кандидатите на имейл:  v.todorova@ombudsman.bg  до вторник, 12 януари 2016 г., 10:00 часа.

Резултатите от изслушването ще бъдат оповестени до 3 дни на сайта на омбудсмана – www.ombudsman.bg

ИЗСЛУШВАНЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПО СЛЕДНИТЕ ПРАВИЛА:

1.Провежда се публично изслушване на предложените кандидати за поста заместник-омбудсман, което се излъчва в реално време по БНТ 2.

2.Изслушването на кандидатите се провежда по азбучен ред на собствените имена както следва:

  1. Айсун Авджиев
  2. Анжелика Цокова
  3. Деница Димитрова
  4. Диана Ковачева
  5. Хюсеин Исмаил.

3. Изслушването е открито за медиите, гражданите и неправителствения сектор. Поканени да участват са членовете на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека и парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и вносителите на предложенията за заместник-омбудсман.

4. Вносителят на предложението представя кандидата в изложение до 5 минути. Представянето включва и данни за мотивацията, публичната репутация, моралните качества и обществената подкрепа за кандидата.

5.На кандидата се дава възможност да допълни данни от професионалната си биография и да представи мотивацията си за работа като заместник-омбудсман в изложение до 10 минути.

6.Омбудсманът представя в резюме постъпилите становища и въпроси към кандидатите.

7.На кандидатите се предоставя време за отговор по всички поставени въпроси до 10 минути.

8. Въпроси към кандидата могат да се задават и по време на изслушването.  Времето за изложение на въпросите е до 1 минути.

9. На всеки кандидат се предоставя право на отговор след изчерпване на зададените въпроси към него. Времето за отговор е до 5 минути.

10. От изслушването се изготвя аудио запис, който се публикува на сайта на омбудсмана /www.ombudsman.bg/.

11. Оценката на кандидатите се осъществява от сформирана от омбудсмана комисия, включваща членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана, по предварително определена методика.

12. Резултатите от изслушването се оповестяват до 3 дни на сайта на омбудсмана.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: