Левон Хампарцумян е в студиото на „Денят започва“, за да говори за очакванията на банкерите при избора на нов управител на БНБ.

„Има някакъв консенсус около г-н Радев, който безспорно е един човек с опит в България и извън нея. Той е известен в средите на финансистите“, каза Хампарцумян.

Относно мненията, че кандидатурата е добра, но трябва да има по-ясна процедура, банкерът каза: „Тази дискусия, която виждам е в стил „защо си със шапка и защо си без шапка“ от хора, чиято собствена компетентност в тази сфера е дълбоко съмнителна“.

„Тези хора трябва да бъдат такива, че… да съхранят своята независимост и да упражняват дейността си независимо. Тук не е толкова въпрос процедурата на избора, колкото да намерим правилния човек, който ще удържи на евентуални опити за политически натиск. Не забравяйте, че Европейската централна банка винаги застава много силно зад всеки един от гуверньорите в Европа, не само в еврозоната, ако върху него има политически натиск“, продължи той.

„Ние имаме да решаваме проблеми с КТБ, с присъединяване в единния надзорен механизъм, преглед на качеството на активите. Това са тежки технически задачи. Някои от тях имат и малък политически елемент. Организирането на тази къща, имам предвид на БНБ, по един подходящ начин е задача, която не търпи отлагане“, категоричен е Хампарцумян.

Цялото интервю можете да видите на страницата на БНТ

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: