Автор: Дневник

Без дебати парламентът уволни Георги Гатев като заместник-председател на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Той дори не беше изслушан от депутатите.

Миналата седмица ресорната парламентарната комисия в парламента реши да предложи това на парламента, като мотивът е, че допускът на Гатев до класифицирана информация е отнет.

“За” освобождаването на Гатев гласуваха всички 111 депутати. Нямаше нито едно изказване. Депутатът от БСП Славчо Велков все пак предложи заместник-председателят на бюрото да бъде изслушан. Тази идея беше подкрепена само от левицата и от ДПС.

Офанзивата срещу Георги Гатев започна през лятото на 2017 г. след съобщение на прокуратурата, че според справка на ДАНС Георги Гатев съдействал на трима обвиняеми магистрати да подадат в бюрото заявления за проверка дали са подслушвани незаконно.

Гатев възрази, че бюрото не само има право, но е и длъжно да съдейства на всички податели на заявления да осъществят правата си. Въпреки възраженията му скоро след това ДАНС реши да бъде отнет допускът до класифицирана информация на Гатев. А Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) потвърди решението на ДАНС и Гатев обжалва пред ВАС. Съдът в крайна сметка също окончателно отне допуска на Гатев.
Според мотивите на ДАНС Гатев е оценен като ненадежден за сигурността и опазването на тайната и дори имало данни, че осъществявал “дейност срещу обществения ред”.

Гатев категорично възрази, а председателят на НБКСРС Бойко Рашков в публични изявления, подкрепени с подробна документация, заяви, че в България има кръгове и сред тях са прокуратурата и ДАНС, които не желаят да има контрол над дейността им по използването на СРС, и че атаката срещу заместника му Гатев е всъщност атака срещу бюрото.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: