Лъчезар Иванов и Стоян Тонев Фотограф: Юлия Лазарова Източник: Дневник

Лъчезар Иванов и Стоян Тонев
Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: Дневник

Две са кандидатурите, издигнати от ГЕРБ, за нов управител на Националната здравноосигурителна каса, след като на 12 февруари изтече мандатът на досегашния ръководител Румяна Тодорова. Това са ръководителите на столичния клон на здравната каса д-р Глинка Комитов и на пловдивския д-р Иван Маджаров. “Считам, че другата сряда ще изберем управител на НЗОК”, обяви председателят на здравната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ ген. Стоян Тонев пред журналисти днес, цитиран от Агенция “Фокус”.

Според запознати, цитирани от в. “Сега”, между двете имена по-големият фаворит е Комитов, който в продължение на осем години – от 2002 до 2010 г. е заместник-директор по медицинските дейност в здравната каса и в последствие шеф на столичната каса. В момента той ръководи софийската Втора градска многопрофилна болница.

Тонев коментира, че няма срок, в който да бъде назначен нов управител след изтичането на мандата, но е възможен един юридически проблем, свързан със смяната на ръководството на НЗОК. Между 25 и 30 число на месца трябва да се изплащат задълженията на касата към лекарите, но за момента няма кой да подпише разпорежданията. По думите му това може да породи съмнения и да доведе до обжалвания, ако не е подписано плащането, но в случая от юридическата гледна точка е най-важно решението на надзорният съвет на касата, защото такива са техническите процедури.

“Няма основна промяна в правилата за избор на директор на НЗОК, единственото, което е променено, е цензът, където изрично е посочено, че човекът може да бъде или с медицинско образование или магистър по финансово образование”, каза още генералът. Той коментира и, че вероятно ще се върне титлата “директор” на НЗОК, която беше променена на “председател” от кабинета “Орешарски”, каквото предложение е направил и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Препечатано от Дневник

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!