boyko_borissov-10Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще разпореди на парламентарната група на партията да не подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ. Това заяви самият Борисов пред български журналисти в Брюксел по повод отказа на парламентарната група на Реформаторския блок да подкрепи Костов.

“Искам ясно да кажа, че почва да ми омръзва популизма на гърба на моята партия ГЕРБ. Прекрасно знаят и Реформаторите, и Патриотичния фронт, и ДПС, и БСП, че само Иван Искров по сегашния закон може да предложи подуправител. Никой не може със сила да го накара, нито премиер, нито президент, нито който и да било. Вече половин година и повече БНБ стои без най-важния си ресорен началник – подуправителя по банковия надзор. Като не се приеме сега кандидатурата на Костов, никой не може да накара Искров да предложи друг”, заяви премиерът

“А е видно, че той не желае да си отиде, желае да се инати, желае да стои на този пост до последния си ден и ние нямаме никакво законово право, което да използваме. Това го знаят нашите партньори прекрасно. При това положение ние съзнателно, поддавайки се точно на популизма, че Костов е бил част от управлението на Жан Виденов, ще оставим БНБ без подуправител. Но от това по-малко зло няма. Голямото зло обаче е, че БНБ ще остане без надзор до август –септември, когато ще е избора на нов управител и подуправител на БНБ и една година няма да има виновен, ако нещо се случи”, коментира Борисов.

Премиерът Борисов определи поведението на коалиционните партньори по казуса като некоректно. Той изрази учудване от позицията им защото преди дни е разговарял по темата с представители на ръководството на Реформаторския блок.

Източник: Дневник

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!