Бившият зам.-министър на финансите и финансист в МВФ Димитър Радев е първият номиниран за управител на БНБ. Радев пристигна днес в сградата на Народното събрание, за да проведе „информационно-опознавателни“ срещи с отделните парламентарни групи в рамките на управляващата коалиция от 4 партии.

“Търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на нов управител“, обяви председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. „Срещата с Димитър Радев беше чисто информационно-опознавателна с първия номиниран за управител на БНБ“, каза тя, като не стана ясно дали Радев е номинация на ГЕРБ.

Според Стоянова постигането на консенсус за фигурата на управителя на БНБ би дало знак, че политиците подкрепят промяна в БНБ и подкрепят стабилизирането на централната банка. Ако се постигне съгласие за кандидатурата на Радев е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ, призна тя.

Димитър Радев проведе среща с Реформаторския блок, като вече се е виждал с Патриотичния фронт. Предстоят му срещи с АБВ и ГЕРБ по-късно днес.

„Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза“, каза след срещата с РБ депутатът Димитър Делчев. На въпрос дали РБ ще има своя собствена кандидатура или ще подкрепи тази на Димитър Радев Делчев отвърна, че все още е рано да се каже.

През март финансовият министър Владислав Горанова призна, че текат преговори с двама български финансисти за поста управител на БНБ. И двамата работят за Международния валутен фонд – Димитър Радев и Николай Георгиев, и двамата са бивши зам.-министри на финансите. Георгиев оглавява в момента мисията на МВФ за Украйна.

Мандатът на гуверньора на БНБ Иван Искров, чието управление беше компрометирано от скандала за КТБ, изтича наесен след повече от 12 години на поста. Искров обяви, че ще се оттегли, ако управляващите му намерят наследник. Парламентът не може да го освободи, преди да му изтече мандата, ако сам не се откаже от поста.

Димитър Радев е бил зам.-министър на финансите, отговарящ за управлението на държавния бюджет и държавните разходи (1992-2001). В момента е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ.

Освен мястото за шеф на БНБ, властта ще трябва да търси и човек за подуправител и шеф на „Банковия надзор“ – пост, овакантен след обвинението към Цветан Гунев, заради КТБ.

Препечатано от ureport.bg

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: