*Препечатано от Правен свят

Омбудсманът на Република България Мая Манолова представи пред депутатите от Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание кандидатурата на Диана Ковачева за поста заместник-омбудсман, съобщи в. “24 часа”. Тя бе предложена от Асоциация “Прозрачност без граници” и подкрепена от Съюза на юристите в България, Центъра за либерални стратегии, Сдружение “Гражданско общество и право”, Фондация “Европейски институт”, Сдружение “Франкофонски клуб за развитие” и Фондация “Български център за джендър изследвания”. Това съобщиха от кабинета на Омбудсмана на Република България.

На 12 януари 2016 г. в институцията на обществения защитник се проведе публично изслушване на петимата одобрени след индивидуални интервюта от общо девет кандидати. Всички те бяха номинирани от граждански организации. Диана Ковачева бе класирана на първо място от членовете на сформираната от омбудсмана комисия в състав – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева – главен секретар на институцията, по методика, предварително оповестена на сайта на омбудсмана.

“Г-жа Диана Ковачева притежава необходимите морални, професионални качества и опит в защитата на правата на човека за ефективно изпълнение на длъжността заместник-омбудсман. Тя се е занимавала активно с научна и преподавателска дейност в областта на човешките права и противодействието на корупцията и има редица научни публикации по тези въпроси. Участвала е в редица кампании, свързани с конфликта на интереси, прозрачност в обществените поръчки и съдебната система. Г-жа Ковачева притежава и сериозен административен опит като изпълнителен директор на Transparency International за България”, каза при представянето Мая Манолова.

Омбудсманът подчерта, че при изслушването в институцията Диана Ковачева се е представила блестящо.

“Убедена съм, че като заместник-омбудсман г-жа Ковачева ще работи активно и сърцато за отстояване правата на гражданите и обществения интерес”, завърши Мая Манолова.

“Мотивацията ми да се кандидатирам за позицията на заместник-омбудсман е свързана със специфичния фокус на работа – защитата на човешките права. Професионалният ми опит и като директор на Transparency International за България, и като министър на правосъдието ми дава добър поглед върху проблематиката за основните права и свободи на гражданите, работата с администрацията и неправителствения сектор. Спецификата на работата в институцията на омбудсмана е свързана с възможността той да е близо до хората, да реагира бързо и да търси активно решение на техните проблеми. За определени лица и групи лица омбудсманът е надежда за справедливост – особено що се отнася до децата и най-вече децата в риск, жените-жертва на домашно насилие, хората с увреждания, лицата с психични заболявания, малцинствата”, каза пред народните представители Диана Ковачева.

Тя изтъкна още, че ако бъде избрана ще работи в екип с омбудсмана Мая Манолова за прозрачност в работата на институциите и като коректив на лошата администрация.
“Работата на заместник-омбудсмана е тясно свързана с тази на омбудсмана и зависи от задачите, които са поставени. В този смисъл няма как той да има собствена стратегия, различна от стратегията на омбудсмана. Негова задача е да участва активно в определяне приоритетите на институцията, идентифициране на рисковите зони, да осъществява връзката с експертите от администрацията, както и включването във всички текущи проблеми”, посочи Ковачева.

Кандидатът за заместник-омбудсман подчерта, че е непримирима към нарушаването на човешките права и обеща да мотивира колегите си да бъдат чувствителни към болката и страданието на хората, които не могат да намерят адекватна защита.

Сред приоритетите ѝ в работата ще бъде създаването на публичен регистър за случаите на използване на сила и други подобни мерки в местата за лишаване от свобода, както и информационен регистър между МВР, Министерство на правосъдието, местата за лишаване от свобода и прокуратурата.

Очаква се другата седмица Народното събрание да гласува избора на Диана Ковачева за поста заместник-омбудсман.

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, притежава магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и международни отношения , има специализации в областта на правата на човека. Диана Ковачева е дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International за България и министър на правосъдието в периода 2011-2013 година. В момента е научен сътрудник в Института за държавата и правото при БАН и преподавател по Международно право в Университета за национално и световно стопанство. Владее английски, френски и руски език. Носител е на Ордена на Британската империя, който се присъжда за принос към обществото и обществено значими каузи.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: