На 21 април в Комисията по културата и медиите бяха изслушани кандидатите за членове на Съвета за електронни медии от квотата на парламента. Трима са номинираните за две места – Пролет Велкова е номинирана Демократична България, Симона Велева е кандидатът на Продължаваме промяната, а предложението на Възраждане е Тодор Беленски.

Пролет Велкова каза, че на СЕМ трябва да функционира като независим орган – институцията трябва да пази медиите от властимащи. Тя припомни, че през последните години се появяваха поводи да се усъмним дали политическият елит достатъчно добре разбира принципа за независимата работа на регулатора. Пролет Велкова представи и идеята си да се създаде експертен граждански форум (с участието на представители на медиите, експерти Връзки с обществеността, политици и пр.) за обсъждане на най-значимите медийни въпроси. Това Велкова разглежда като начин СЕМ да бъде по-отворен.

По време на изслушването се повдигнаха темата за педофилията и казусът около Волгин. Тошко Йорданов от ИТН припомни, че в свое телевизионно участие журналистиката е определила педофилията като болест, от която страдат боледуващите, и не е подчертала, че жертвите са децата. В отговор Велкова посочи, че в предаването се е акцентирало върху това, че всеки човешки живот има смисъл, вкл. и на страдащите от тази болест. Според Йорданов всеки може да си направи извод от подобно твърдение, чийто акцент върху страданието може да се прехвърли и по отношение на серийния убиец или човекоядците.

В изслушването намери своето място и казусът, свързан с Волгин. По темата Пролет Велкова коментира, че не трябва да се погазва свободата на словото и може би е трябвало в условията на пропагандна война СЕМ да се фокусира върху дезинформационните кампании.

Симона Велева бе представена от Гергана Данева. Велева определи като свое предимство и принос за дейността на СЕМ познаването на нормативната рамка в областта на медийното право. Тя заяви, че ако стане част от регулатора, ще постави фокус върху подобряването достъпа на лица със зрителни и слухови проблеми до медийните услуги. Според Симона Велева ще е полезно да се установи взаимодействие между СЕМ и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет, при което студентите ще имат възможност да наблюдават работата на регулатора и да се запознаят с процеса на мониторинг. Велева се обяви и в подкрепа на идеята за разширяване състава от 5 на 7 души, като според нея ще е добре новите членове да са от обществена квота.

В своето изказване Тодор Беленски заяви, че се е впуснал в надпреварата за СЕМ, въпреки че знае, че няма да бъде избран. Причината да се включи в съревнованието е, че журналистическата среда е в опасност и регулаторът е сред елементите, които могат да помогнат. Той подчерта, като важни за медиите свободата на словото и плурализма, като посочи, че са налични забранителни списъци с лица, изразяващи различна от доминиращата позиция. Беленски посочи, че има организации, които прокарват своите олигархични интереси, водейки мрежова война. Според него е важно СЕМ да наблюдава цялостната картина на журналистическия пейзаж.

Очаква се трите кандидатури да бъдат гласувани от депутатите след празниците.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!