Препечатано от 24 часа, 30.06.2023 г.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат да бъде спрян изборът на нов главен прокурор.

Трите партии са внесли декларация до председателя на Народното събрание Росен Желязков. Декларацията е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

“Отправяме своя призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България”, пише в декларацията.

По-рано в петък правосъдният министър Атанас Славов обяви, че ще внесе във Върховния административен съд жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор. Според Славов, процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна.

В декларацията като мотив е посочено “сериозното обществено напрежение” след освобождаването на главния прокурор и процедурата по избор на нов такъв.

Иван Гешев бе освободен от поста главен прокурор на 15 юни с решение на ВСС. След това започна процедура по избор на временно изпълняващ функциите главен прокурор и на мястото на Гешев бе назначен Борислав Сарафов.

С декларацията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС може да се запознаете ТУК.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!