*Препечатано от Дневник, автор Гергана Михайлова

С решаващото мнозинство на ГЕРБ и ДПС парламентът даде нов управленски мандат на екипа, ръководил ключови звена в Българската народна банка (БНБ) по време на разрастването и фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Въпреки критиките към тях, отправени от трибуната на Народното събрание, че носят най-малкото морална отговорност за случилото се, довело до преки щети за 4 млрд. лв., Димитър Костов, Калин Христов и главният юрист на централната банка Нина Стоянова получиха необходимите гласове, за да заемат позициите на подуправители, ръководители на управленията “Банков надзор”, “Емисионно” и “Банково”. Номинациите им бяха издигнати от новия управител на централната банка Димитър Радев, който единствен има право по закон да предлага членовете на екипа си. Шестгодишните мандати на Димитър Костов и Нина Стоянова започват да текат от деня, в който  решението за избора им влезе в сила, а на Калин Христов – от 24 октомври, когато изтича първият му мандат като ръководител на управление “Емисионно”.

Аргументите срещу

Кандидатите не говориха пред депутатите. Тримата новоизбрани подуправители, както и новият гуверньор на централната банка не направиха изказвания след гласуването в парламента. Те напуснаха Народното събрание през страничен вход. От тях се очакваше да отговорят на критиките, отправени от депутати по време на обсъждането на кандидатурите им.

Румен Гечев от БСП заяви, че целият управителен съвет на БНБ носи отговорност за онова, което стана с КТБ, тъй като в качеството им на негови членове е можело да реагират на общоизвестните факти за феноменалния ръст в пъти на активите на банката, на предлаганите високи лихви по депозитите, надхвърлящи средните за страната, както и високия процент предоговорени кредити. Гечев припомни, че при затварянето на КТБ миналото лято от управляващата партия начело с премиера Бойко Борисов настояваха за оставки не само на Иван Искров, но и на цялото ръководство на централната банка, а сега позицията на ГЕРБ е променена на 180 градуса. Това са аргументите, с които парламентарната група на левицата гласува против номинациите.

“Гласувахме за вас, господин Радев, защото сте човек, който идва отвън и не е забъркан с кашите. Вие бяхте избран с голямо мнозинство. Вашите подуправители ще бъдат избрани на косъм. Имам директен съвет към вас, оттеглете тези кандидатури, най-вече тази на Димитър Костов, и предложете други”, призова депутатът от Мартин Димитров от Реформаторския блок, който също гласува единодушно “против” с присъстващите в залата 19 депутати от групата.

Реформаторският блок е разколебан в доверието си към управителя на БНБ, обяви съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски на брифинг в Народното събрание. “Смятаме, че бившият и настоящ управителен съвет на БНБ носи солидарна, поне морална отговорност за това, което се случи. Бяха откраднати 4 млрд. лева, което е грабежът на века до момента”, каза още той. И добави, че това е избор, който по никакъв начин не възстановява доверието в БНБ, който отново бил направен с подкрепата на ДПС.

“Ние няма да участваме в гласуването и няма да легитимираме управителен съвет, който се е компрометирал”, декларираха от Патриотичния фронт, откъдето все пак имаше един глас “за” номинациите. Славчо Атанасов от същата политическа формация директно обвини новия гуверньор, че е “маша в ръцете на две политически сили”. “Вместо тези хора да бъдат разследвани, ние ги връщаме на бял кон в БНБ”, каза Атанасов, а съпартиецът му Димитър Байрактаров разкри, че в парламентарната комисия по корупция е имало “интересно изслушване”, в което “някои от предлаганите за подуправители бяха свързани със събития, свързани с КТБ”. Протоколът от заседанието е засекретен. С критики от трибуната на парламента се включи и депутатът Атанас Атанасов от ДСБ, който нарече номинираните “експерти по послушание”.

Коалицията “за”

В отговор на нападките депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че партията е настоявала за оставката на Иван Искров, тъй като той е разполагал с целия инструментариум да разбере какво се случва в КТБ, но не е направил нищо. “За цялото време на своето управление не се е опитал да направи нищо. Той е делегирал всичките права и задължения на други. Той е имал тези възможности и задължения. Затова сме искали неговата оставка”, каза Стоянова, с което за пореден път прехвърли цялата отговорност на Искров, оневинявайки останалите членове на екипа му.

Ръководената от Стоянова комисия по бюджет и финанси бе изготвила 25 страници доклад от изслушването на тримата номинирани за подуправители, провело се миналия четвъртък. В допълнение към него управителят на БНБ каза пред депутатите, че в лицето на тримата предложени от него за кандидати има личности с безупречна репутация, които отлично познават управленските и операционните процеси в централната банка. За Димитър Костов той посочи, че притежава уникално предимство пред всички други алтернативи, тъй като от средата на месец юни 2014 година оперативно наблюдава, контролира и координира дейността на управление “Банков надзор”, с което “той е преминал тестов период, натрупвайки ценен опит”, каза гуверньорът.

От ДПС не реагираха на упреците към подкрепяните от тях подуправители, като единствен Йордан Цонев взе думата, за да каже, че никой няма да нарежда на партията какво да прави.

След разпалените дебати

Номинациите на новия управител на БНБ бяха гласувани в един пакет и бяха приети със 122 гласа “за” от общо 191 депутати. По закон предложението трябва да бъде подкрепено от повече от половината участващи в заседанието депутати. Освен парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, подкрепа за кандидатите дадоха още 9 от 10 гласували депутати от БДЦ и 4 от девет участвали в заседанието депутати на АБВ, както и двама независими народни представители. В клетвата си пред парламента новите подуправители обещаха да спазват банковата, търговската и друга служебна тайна, включително и след прекратяване на правомощията им. В следващите шест години това би могло да се случи единствено по тяхно собствено желание.

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: