*Препечатано от Дневник, автор Гергана Михайлова

С решаващото мнозинство на ГЕРБ и ДПС парламентът даде нов управленски мандат на екипа, ръководил ключови звена в Българската народна банка (БНБ) по време на разрастването и фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Въпреки критиките към тях, отправени от трибуната на Народното събрание, че носят най-малкото морална отговорност за случилото се, довело до преки щети за 4 млрд. лв., Димитър Костов, Калин Христов и главният юрист на централната банка Нина Стоянова получиха необходимите гласове, за да заемат позициите на подуправители, ръководители на управленията “Банков надзор”, “Емисионно” и “Банково”. Номинациите им бяха издигнати от новия управител на централната банка Димитър Радев, който единствен има право по закон да предлага членовете на екипа си. Шестгодишните мандати на Димитър Костов и Нина Стоянова започват да текат от деня, в който  решението за избора им влезе в сила, а на Калин Христов – от 24 октомври, когато изтича първият му мандат като ръководител на управление “Емисионно”.

Аргументите срещу

Кандидатите не говориха пред депутатите. Тримата новоизбрани подуправители, както и новият гуверньор на централната банка не направиха изказвания след гласуването в парламента. Те напуснаха Народното събрание през страничен вход. От тях се очакваше да отговорят на критиките, отправени от депутати по време на обсъждането на кандидатурите им.

Румен Гечев от БСП заяви, че целият управителен съвет на БНБ носи отговорност за онова, което стана с КТБ, тъй като в качеството им на негови членове е можело да реагират на общоизвестните факти за феноменалния ръст в пъти на активите на банката, на предлаганите високи лихви по депозитите, надхвърлящи средните за страната, както и високия процент предоговорени кредити. Гечев припомни, че при затварянето на КТБ миналото лято от управляващата партия начело с премиера Бойко Борисов настояваха за оставки не само на Иван Искров, но и на цялото ръководство на централната банка, а сега позицията на ГЕРБ е променена на 180 градуса. Това са аргументите, с които парламентарната група на левицата гласува против номинациите.

“Гласувахме за вас, господин Радев, защото сте човек, който идва отвън и не е забъркан с кашите. Вие бяхте избран с голямо мнозинство. Вашите подуправители ще бъдат избрани на косъм. Имам директен съвет към вас, оттеглете тези кандидатури, най-вече тази на Димитър Костов, и предложете други”, призова депутатът от Мартин Димитров от Реформаторския блок, който също гласува единодушно “против” с присъстващите в залата 19 депутати от групата.

Реформаторският блок е разколебан в доверието си към управителя на БНБ, обяви съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски на брифинг в Народното събрание. “Смятаме, че бившият и настоящ управителен съвет на БНБ носи солидарна, поне морална отговорност за това, което се случи. Бяха откраднати 4 млрд. лева, което е грабежът на века до момента”, каза още той. И добави, че това е избор, който по никакъв начин не възстановява доверието в БНБ, който отново бил направен с подкрепата на ДПС.

“Ние няма да участваме в гласуването и няма да легитимираме управителен съвет, който се е компрометирал”, декларираха от Патриотичния фронт, откъдето все пак имаше един глас “за” номинациите. Славчо Атанасов от същата политическа формация директно обвини новия гуверньор, че е “маша в ръцете на две политически сили”. “Вместо тези хора да бъдат разследвани, ние ги връщаме на бял кон в БНБ”, каза Атанасов, а съпартиецът му Димитър Байрактаров разкри, че в парламентарната комисия по корупция е имало “интересно изслушване”, в което “някои от предлаганите за подуправители бяха свързани със събития, свързани с КТБ”. Протоколът от заседанието е засекретен. С критики от трибуната на парламента се включи и депутатът Атанас Атанасов от ДСБ, който нарече номинираните “експерти по послушание”.

Коалицията “за”

В отговор на нападките депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че партията е настоявала за оставката на Иван Искров, тъй като той е разполагал с целия инструментариум да разбере какво се случва в КТБ, но не е направил нищо. “За цялото време на своето управление не се е опитал да направи нищо. Той е делегирал всичките права и задължения на други. Той е имал тези възможности и задължения. Затова сме искали неговата оставка”, каза Стоянова, с което за пореден път прехвърли цялата отговорност на Искров, оневинявайки останалите членове на екипа му.

Ръководената от Стоянова комисия по бюджет и финанси бе изготвила 25 страници доклад от изслушването на тримата номинирани за подуправители, провело се миналия четвъртък. В допълнение към него управителят на БНБ каза пред депутатите, че в лицето на тримата предложени от него за кандидати има личности с безупречна репутация, които отлично познават управленските и операционните процеси в централната банка. За Димитър Костов той посочи, че притежава уникално предимство пред всички други алтернативи, тъй като от средата на месец юни 2014 година оперативно наблюдава, контролира и координира дейността на управление “Банков надзор”, с което “той е преминал тестов период, натрупвайки ценен опит”, каза гуверньорът.

От ДПС не реагираха на упреците към подкрепяните от тях подуправители, като единствен Йордан Цонев взе думата, за да каже, че никой няма да нарежда на партията какво да прави.

След разпалените дебати

Номинациите на новия управител на БНБ бяха гласувани в един пакет и бяха приети със 122 гласа “за” от общо 191 депутати. По закон предложението трябва да бъде подкрепено от повече от половината участващи в заседанието депутати. Освен парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, подкрепа за кандидатите дадоха още 9 от 10 гласували депутати от БДЦ и 4 от девет участвали в заседанието депутати на АБВ, както и двама независими народни представители. В клетвата си пред парламента новите подуправители обещаха да спазват банковата, търговската и друга служебна тайна, включително и след прекратяване на правомощията им. В следващите шест години това би могло да се случи единствено по тяхно собствено желание.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: