Комисията по икономическа политика и туризъм ще заседава на 16 септември /сряда/. Втора точка от дневния ред е “Представяне, обсъждане и приемане на проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по икономическа политика и туризъм, както и процедура за избор от Народното събрание.” Постоянните комисии на Народното събрание продължават с практиката да не публикуват проектите на процедурни правила преди да бъдат обсъдени в парламентарна комисия. Това  лишава граждани и НПО от участие още в началото на самата процедура по избор на висши държавни служители.

Български институт за правни инициативи за пореден път изпрати свое становище по процедурните правила за избор на ръководство на Комисията за защита на конкуренцията. “[…] предлагаме на Комисията по икономическа политика и туризъм да бъде проактивна във връзка с чл. 89, ал. 5 и да изиска от кандидатите попълването на декларация относно имущественото и имотно им състояние “,  се казва в становището. Припомняме, че от Института предложиха кандидатите за управител на БНБ също да декларират имотното си и имуществено състояние.

Предварителното проучване е изключително важен елемент от процедурата по назначаване, тъй като то би отхвърлило всякакви съмнения относно качествата на кандидатите и по този начин би придало на избраното ръководство на КЗК допълнителна легитимност, в хода на усилията за повишаване на доверието в институциите.

Значението на избора на ръководство на КЗК не се нуждае от обяснение и именно поради това е важно НС да създаде конкурентна среда, публичност и прозрачност на процедурата. Процедурните правила са нормативната рамка, която на база на принципите на меритокрацията, следва да гарантира честно състезание и избор на най-подходящия от кандидатите. Основен елемент на качествена процедура е осигуряването на достатъчно време, през което да се структурира обществен дебат по отношение на професионалните и морални качества на кандидатите, както и визиите им за управление на институцията. Мандатът на настоящия състав на КЗК изтича на 23 септември тази година. Въпреки това, от правна гледна точка, няма основания за пришпорване на процедурата по избор.,

посочват още от БИПИ.

Мандатът на настоящия състав на Комисията за защита на конкуренцията изтича на 23 септември тази година.  БИПИ ще продължи да наблюдава парламентарните процедури по назначения. С профила на институцията може да се запознаете ТУК.

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: