Днес от 11:00 ч. в Комисията по превенция и противодействие на корупцията ще бъдат обсъдени процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ. Комисията е без председател от 1 март, след като Сотир Цацаров подаде оставка и напусна поста. Временно изпълняващ длъжността в момента е Антон Славчев, зам.-председател на КПКОНПИ. Номинацията за поста на Продължаваме промяната е министърът на МВР Бойко Рашков, за която от БСП изразиха подкрепа. От ИТН се отнесоха скептично към предложението Рашков да оглави Комисията, което според премиера е и сред поводите за разцеплението в управляващата коалиция. На пресконференция от Възраждане обявиха, че ще предложат Бойко Атанасов за председател на антикорупционната комисия. Атанасов е следовател в Следствения отдел на СГП и беше кандидат за член на ВСС (следователите избраха Петко Петков за член на прокурорската колегия).

Срокът за номинации от народните представители за председател на КПКОНПИ е 14-дневен и започва да тече от приемането на процедурните правила от парламента. Според предложения за обсъждане проект номинациите трябва да са придружени от мотиви, обосноваващи високите професионални и нравствени качества на кандидатите. Номинираните трябва да имат завършено висше юридическо образование,  удостоверение за юридическа правоспособност и най-малко 10 години юридически стаж. До 7 дни след публикуването на номинациите кандидатите трябва да представят писмена концепция за работата си като председател на КПКОНПИ.

С проекта на решение за приемане на процедурните правила, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители, може да се запознаете ТУК.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!