Водещ: Днес започва новият парламентарен сезон. На дневен ред пред депутатите стоят редица важни въпроси, но фокусът на общественото внимание като че ли е поставен най-вече върху широко дискутираната и дълго чакана съдебна реформа. Премиерът Бойко Борисов обяви плановете на управляващите за иницииране на промени в Конституцията, засягащи управлението на съдебната система. Големият въпрос е дали ще бъде намерен консенсус между партиите в парламента. Необходима ли е промяна в основния закон – това ще коментираме в следващите минути с Валери Симеонов, председател на Парламентарната група на Патриотичния фронт. Г-н Симеонов, необходима ли е промяна в Конституцията, за да се осъществят промените в съдебната система?
Валери Симеонов: На този въпрос мога да Ви дам отговор след около седмица.
Водещ: Защо тогава?
Валери Симеонов: Защото снощи получихме текстовете. Докато не се запознаем много внимателно с предложенията, които в интерес на истината са само две странички, не са кой знае колко мащабни, но, от друга страна, докато не получим позицията и мнението и на основните звена от страна на съдебната система имам предвид, които ще бъдат засегнати от тази промяна, ние няма да изградим свое отношение. С други думи не очаквайте от нас прибързан отговор – „Да, съгласни сме, приемаме, ръкопляскаме, адмирираме, каквото кажат това ще правим ние, и така ще гласуваме“. Така че докато не получим професионална консултация, каквато решихме снощи на група да поискаме, няма да можем да ви отговорим категорично да или не. Освен това, леко сме скептични по отношение промяна на Конституцията. Смятаме, че както и преди сме го казвали, че, да не кажа всичко, но голяма част от промените според нас биха могли да се направят без промяна в Конституцията.
Водещ: Но все пак ще обсъдите въпроса. Това е достатъчно сериозна стъпка, за да изисква по-задълбочен разговор.
Валери Симеонов: Естествено, че ще го обсъдим. Нали затова сме в Народното събрание, затова са ни избрали нашите гласоподаватели.
Водещ: Г-н Симеонов, къде виждате „гнилите ябълки“ в съдебната система, ако трябва да използваме тази вече така популярна метафора?
Валери Симеонов: Може би ще Ви се стори малко по-различно моето мнение, но казвам моето мнение. Гнилите ябълки, тъй като по принцип „гнили ябълки“ е едно понятие, което не е въведено юридически или административно, това е някакъв израз, наложил се покрай една афера, та и аз ще Ви отговоря в личен план – не виждам чак такъв голям проблем в необходимостта от промяна в Конституцията. Виждам най-големият проблем, не само в съдебната система, но и в България като цяло – това, че не се спазват законите, а не, че трябва да се променят и че като разделим Висшия съдебен съвет (ВСС), всичко ще се оправи. Това е просто несериозно. Големите проблеми идват от това, че законите се прилагат двойствено, че за едни има закон, за други няма закон, че се делят субектите на „наши“ и „ваши“. От това неспазване на законите идват проблемите в обществено-политически, даже донякъде и в икономически аспект за България. Просто българите, независимо дали са обикновени граждани, дали носят тежестта на административна отговорност и пост, или на изборен пост, трябва да спазват законите. Големите проблеми идват от неспазването на законите, а не, че законите са толкова лоши, че трябва като параноици, изпаднали в циклофрения, трябва да ги сменяме непрекъснато закон след закон. Всеки ден сменяне по 5-6-10 закона на килограм. Това просто няма да доведе до нищо добро. Институциите трябва да дадат пример, политиците трябва да дадат пример как се спазват законите, да се изисква еднакво прилагане на законите и тогава можем да говорим за някаква сериозна реформа. Само с промяната на Конституцията нищо няма да направим.
Водещ: Всъщност големият въпрос е как да се направи така, че законите да се спазват, при положение, че ги има. Какво трябва да се направи, какви мерки да се предприемат?
Валери Симеонов: Просто трябва да се спазват законите. Тези, които са длъжни да изпълняват и да контролират спазването на законите, трябва да го правят, като се започне от съдебната система, понеже за нея говорим в момента, прокуратурата, следователите, полицията, пак казах – хората, които са на отговорни постове – кметовете, областните управители, политиците, ръководителите на всички нива. Всички трябва да изискаме, обществото да изискваме от всички тях да спазват законите, а не да ги прилагат за тези, които не са от тяхната група, а за тях самите да не ги прилагат. Масова практика в общини, в области е законите да се прилагат двузначно, двусмислено.
Водещ: Що се отнася обаче до съдебната реформа, която се дискутира постоянно в обществото, фокусът е поставен върху промени във ВСС от различно естество. Смятате ли, че са необходими такива промени?
Валери Симеонов: Вижте какво, хайде да наричаме нещата с истинските им имена. Просто този ВСС трябва да бъде разчистен. Това е причината за промяната на законите, на Конституцията в случая.
Водещ: Т.е. да се прекрати мандатът му предсрочно, така ли?
Валери Симеонов: Естествено, много ясно.

Както и всички останали органи, за които до момента приемахме закони – като се започне от Сметната палата, ДКЕВР, който стана КЕВР. Предполагам, че на всички вас е ясно, че просто старите кадри трябва да бъдат разчистени и тъй като са държавни служители, малко трудно става, тъй като има Закон за държавния служител и това се постига чрез структурни промени, чрез промяна в законите. Това е главната причина. С другите думи – до момента не може да се говори за някаква сериозна реформа. По-скоро за смяна на досегашните, съответно длъжностни лица в съответната система, това е.

Водещ: И това би довело до положителна промяна, така ли да Ви разбирам?
Валери Симеонов: По принцип би могло да доведе, тъй като срастването с определената длъжност може да доведе, както знаете, до зависимости. Като се започне от онзи Краси Черничкия и разни други, които построиха на… хайде да не казвам имена, на такива, които си построиха на защитени райони на Черноморието палати за дъщерите си и т.н. С други думи явно е, че с досегашните членове на ВСС, с досегашната работа на редица държавни органи не може да се осъществи някаква променя. Така че в това отношение аз подкрепям една промяна като промяна на кадрите. Ясно е, че това трябва да стане с промяна на законите, тъй като няма друг начин, под прикритието на структурни промени, което също трябва да Ви кажа, че не сме против това. След като в крайна сметка целта е да се промени към по-добро работата на съответната институция – защо не?
Водещ: Какви мерки обаче трябва да се предприемат, за да се гарантира, че следващите хора, които ще участват във ВСС, няма да имат същите съмнителни обвързаности?
Валери Симеонов: Винаги трябва да сме наясно, че има един период на адаптация, на приспособяване, който трябва да се използва според мен не само от политическото ръководство на държавата, имам предвид управляващите партии, за да упражняват натиск и контрол върху тези нови служители, но чисто и просто по съвсем естествен начин те не могат веднага да бъдат обвързани, но има и още едно условие, за да се запазят тези органи некорумпирани и необвързани. Това е да има прозрачност в работата им и пак в същото направление обществен контрол. В смисъл обществото трябва най-сетне да започне да изисква това, което му се полага от всички институции, от всички органи. То трябва да го изисква, то трябва да протестира, трябва да е будно, да следи тяхната работа. Мисля, че нещата в България се движат в тази посока.
Водещ: Да има по-голяма гражданска активност по тези въпроси.
Валери Симеонов: Да, да, по-голяма гражданска активност, по-голям интерес, по-голямо, ако щете, ограмотяване на нацията. Хайде, ако не за нацията, поне на тези, които гласуват – на избирателя, защото за съжаление нивото на обществена ангажираност на нашенците е много ниско. В крайна сметка, не знам дали ще се съгласите с мен, но за каквато и политика да говорим, за каквито и реформи и промени, в крайна сметка става въпрос за един и същ процес – сблъсъка между интересите на отделните личности, и интересите на обществото. В основата на този сблъсък са всички тези корупционни схеми. Виждаме и опити за промени на органите на съответните институции. В основата е точно този сблъсък – между личното и обществено необходимото.
Водещ: Няма да Ви питам дали бихте подкрепили промени в Конституцията, тъй като ми казахте, че предстои обсъждане.
Валери Симеонов: Вижте, по въпроса принципно – да. Ние вече сме дали отговор при гласуването на стратегията за съдебната система. Там нашата група монолитно гласува, че ние сме за реформи в съдебната система.
Водещ: Но чрез промени в Конституцията ли?
Валери Симеонов: Ами, чрез каквото и да е. Въпросът е действително да има промяна в работата на съдебната система, но пак Ви казвам – в момента аз не мога да Ви отговоря дали ще подкрепим точно тези текстове, защото в тях съзираме някои прибързани, неизпипани неща, но пак Ви казвам – докато не получим позициите на всички засегнати и ангажирани с тези промени институции, ние няма категорично да изградим свое собствено становище. Аз не казвам, че ще се вслушаме какво ще ни каже примерно сегашният ВСС, но просто ще вземем и тяхното мнение.
Водещ: Смятате ли,че в парламента ще се намери консенсус, за да се реализира тази съдебна реформа?
Валери Симеонов: Пак Ви казвам – аз не съм привърженик чак на думата „реформа“, но тези промени мисля, че могат да намерят подкрепа, защото стига да са добре мотивирани и аргументирани и да се приемат от по-голямата част от съсловието, защото ако ще приемем нещо, което ще бъде отхвърлено и неприложено, значи нищо няма да направим. Така че тук не трябва да се бърза. Аз не съм привърженик и не одобрявам тези прибързани ходове. Хайде точно по Великден им хрумна на ГЕРБ или на реформаторите, или само на реформаторите, не знам точно, сега да правят реформата . 5 месеца до сега нищо не направихме, сега се разбързахме. Тук не трябва да се бърза чак толкова много, трябва по-отговорно да се подходи и мисля, че могат да се постигнат добри неща, и мисля, че пленарната зала, парламентарната зала може да подкрепи и сигурно ще подкрепи и ще получим съответното мнозинство. Нали разбирате обаче, че е много важно това мнозинство да бъде примерно не 160, а 180, дай Боже и повече депутати да подкрепят.
Водещ: Започва новият парламентарен сезон днес. Какви са Вашите нагласи и очаквания?
Валери Симеонов: Каквито и вчера. Какви да са ми нагласите? Нали тук сме народни представители, избрани с определена програма сме, защитили сме нашата си предизборна програма, продължаваме да работим по нея. На първо място отстраняването на ДПС от властта, ако ме питате за приоритетите. На второ място по някакъв начин да се опитаме да подобрим положението на нашите съграждани. По всякакъв начин да се опитаме да завършим тази въпросна започната ревизия в енергетиката. Това са тези приоритети, които ние сме си ги разписали в програмата, и по които работихме и в първата сесия.
Водещ: Наесен обаче предстоят избори. Смятате ли, че те ще повлияят на работата ви през следващите месеци?
Валери Симеонов: Ще повлияят. Ще си имаме допълнителен ангажимент и по отношение на обхождане на нашите избирателни райони, по отношение на партийните ангажименти не само като народни избраници, а вече и като представители на НФСБ или на Патриотичния фронт, на коалиция. Ние ще си имаме ангажименти по отношение на изборите, това е съвсем естествено. Това е съответно определянето на проблемите на съответните региони, подбирането на подходящи кандидати за кметове, за общински съветници. Да, ще имаме доста по-натоварена работа може би.

Препечатка от Радио Фокус

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: