*Препечатано от Капитал

Управителният съвет на БНБ реши месечната заплата на гуверньора  да бъде равна на 70% от средното възнаграждение на ръководителите на банки в България, подуправителите да взимат 60% от тази сума, а останалите членове на съвета – по 20%.

Кой колко ще получава

Така към настоящия момент заплатата на новия управител Димитър Радев ще бъде 15 368 лв., неговите заместници ще взимат 13 173 лв., а останалите членове на съвета – по 4391 лв. Отменят се и възнагражденията за участие в заседанията на управителния съвет за управителя и подуправителите, които до момента бяха над 3 хил. лв.

Това е едно от първите публични действия на новия управител на банката Димитър Радев, който беше избран на поста преди две седмици. Темата за възнаграждението на управителя на БНБ стана особено актуална при изслушването на кандидатите за поста на Иван Искров, след като отцепилият се от Патриотичния фронт депутат Велизар Енчев обяви, че той е получавал 45 хил. лв. месечно.

Оценка на банковите активи

Управителният съвет на БНБ е решил още да започне процедурата по оценка на качеството на активите на търговските банки, като вече е одобрено откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа. Тази оценка се чака да започне от дълго време и беше обявена, че ще бъде направена след затварянето на Корпоративна търговска банка през лятото на 2014 г. Според Националната програма за реформи на правителството оценката реално ще започне в началото на 2016 г. и ще приключи през второто тримесечие на годината, след което ще се проведе стрес тест и чак през третото тримесечие, вероятно юли, ще има резултати. Първоначалните заявки бяха цялата процедура да започне още в края на настоящата година, но датата постепенно започна да се измества назад, за да се стигне до сегашната.

От БНБ също така съобщават, че до края на август ще бъде готова и окончателната версия на доклада на Международния валутен фонд и Световната банка, които оценяват банковия надзор. Препоръките в него ще бъдат основа за реформирането на ключовия ресор в БНБ.

 

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: