Наближава изслушването на кандидатите Николай Николов и Пламен Георгиев, предложени съответно от БСП и ГЕРБ в парламентарната Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. По процедура НПО могат да представят становища и да задават въпроси на кандидатите. Въпросите са важен инструмент за гражданско участие в процедурите, както и възможност за номинираните да се представят и защитят своите качества пред обществото. Не на последно място, в доклада по МСП на ЕК от ноември 2017 г. също бе отбелязано, че назначаването на ръководството на новата институция в рамките на открита и прозрачна процедура, ще бъде ключово, за да се ползва тя с широко доверие във всички слоеве на обществото, както и сред държавните служители. Можете да видите въпросите на БИПИ тук и по-долу:

ДО
КОМИСИЯ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА, КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА
44 НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ КАНДИДАТИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КПКОНПИ,

Българският институт за правни инициативи поздравява и двамата кандидати за заемане на длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) – г-н Николай Николов и г-н Пламен Георгиев. Всеки от тях има забележителни професионални постижения и заслужава признание за споделените идеи в концепцията му за работа като член на КПКОНПИ.

Изслушването в рамките на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика е фактор и възможност кандидатите да представят своите нравствени качества, да защитят професионалните си намерения, както и открито да дискутират онези нормативни моменти, които будят обществени вълнения.

С цел допълнително да разкрие вижданията им за борбата с корупцията задаваме следните
ВЪПРОСИ
Към кандидатите за председател на КПКОНПИ на осн. чл. 9, ал. 5 от ЗПКОНПИ и Раздел II, т. 3 от Процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документите, изслушване на кандидатите и за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество:

1. Възлагането на обществени поръчки се възприема от мнозинството граждани като потенциален източник на корупция. Какви действия бихте предприели, така че разходването на публични средства, включително от европейски фондове и програми, да бъде целесъобразно и защитено от корупционни механизми? В тази връзка, забелязвате ли слабости в Закона за обществените поръчки и в частност правилата за избор на подизпълнители (гл. 24 от закона)?

2. В ЗПКОНПИ са предвидени проверки за почтеност за служителите на Комисията, включително инспекторите и директорите. Колко често и в какви случаи ще се извършват тези проверки, които предстои да се осъществяват по нарочни правила, приети от Комисията? Считате ли, че у нас е възможно такива проверки да се превърнат в репресивен механизъм?
От друга страна, как (изключае настоящата изборна процедура и нормативните изисквания за високи професионални и нравствени качества в чл. 8 от ЗПКОНПИ) може да се подложи на проверка и гарантира интегритетът на председателя, заместник-председателя и членовете на Комисията в рамките на предвидения 6-годишен мандат?

3. Имате ли готовност да спазите срока за предложения на заместник-председател и членове на КПКОНПИ по § 7, т. 2 от ЗПКОНПИ във връзка с правомощията Ви по чл. 8, ал. 6? От какви критерии ще се водите при избора на номинираните и какъв ще бъде техният профил?

4. Какво функционално разпределение на отговорностите между членовете на Комисията предвиждате?

5. Има ли риск децентрализираната система за установяване на конфликт на интереси да възпрепятства обективността и безпристрастността на проверяващите?

6. Считате ли, че със Законопроекта за допълнение на ЗКОНПИ № 854-01-9, внесен на 19.02.2018 г., с който се предлага да се отложи действието на § 19, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на закона, се създава привилегировано положение за общинските съветници спрямо обхвата на лицата по чл. 6, ал. 1 от закона?

7. Считате ли, че България е изпълнила препоръките по шестте показателя по Механизма за сътрудничество и проверка и той следва да отпадне?

27.02.2018 г.

С УВАЖЕНИЕ,
БЪЛГАРСКИ ИНСТИТУТ ЗА ПРАВНИ ИНИЦИАТИВИ

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: