Пет основни искания, които се явяват израз на Позицията за прозрачни парламентарни назначения, подкрепена от 17 неправителствени организации, постави БИПИ до Комисията по бюджет и финанси. Те се отнасят до изтичащия мандат на председателя на Комисията за финансов надзор, г-н Стоян Мавордиев, и все още незапочналата процедура за избор на нов състав на КФН.

Създава се впечатление, че решението за откриване на процедура за избор почива изключително на непублични договорености между партиите. Това доразрушава доверието в институциите и поставя в риск обективността пред бъдещата работа на всеки контролен, надзорен или регулаторен орган, констатират от БИПИ.

Целият текст на писмото вижте тук:

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

В подкрепа на усилията на гражданското общество за провеждане на прозрачни назначения на едноличните и колективни органи на държавни институции, с неудовлетворение сигнализираме, че Народното събрание за пореден път минира процедура за избор.

Мандатът на председателя на КФН, г-н Стоян Мавродиев, изтича на 16 юни тази година. Мандатът на заместник-председателя Николай Попов (и.д. Владимир Савов) е изтекъл на 15.07.2015 г., а на г-н Ангел Джалъзов на 15.07.2014 г. Въпреки многократните искания на неправителствени организации за достатъчно дълъг срок за всяка една процедура за избор, в която да се даде възможност за предварително проучване на професионалните и морални качества на кандидатите и включване на гражданското общество, това все още не е практика на Народното събрание. Обратно, създава се впечатление, че решението за откриване на процедура за избор почива изключително на непублични договорености между партиите. Това доразрушава доверието в институциите и поставя в риск обективността пред бъдещата работа на всеки контролен, надзорен или регулаторен орган.

По повод изтичащия мандат на председателя на КФН в медиите вече се появиха материали, които съдържат информация за сериозни задкулисни договорки[1]. Излишно е да припомняме за важността на КФН предвид обстоятелствата около Корпоративна търговска банка и предстоящата й работа за проверки на финансовите институции. Обществото е изключително чувствително към тази тема и процесите, които се следят от близо, включително и от европейските ни и международни партньори.

Подчертаваме, че 17 авторитетни неправителствени организации се обединиха около Позиция за прозрачни парламентарни назначения през месец септември 2015 г[2]. В духа на позицията и на усилията на Български институт за правни инициативи за провеждане на прозрачни, почтени и отговорни назначения, настояваме:

(1) Народното събрание трябва незабавно да изготви и приеме процедурни правила за избор на председател и заместник-председатели на КФН. Въпреки изключително кратките срокове, процедурните правила следва да предвиждат най-малко триседмичен срок, в който да се правят номинации. Задължителен елемент е да се създаде възможност неправителствени организации  и представители на академичната общност да участват във всяка фаза от процедурата, включително да могат да задават въпроси и да участват в обсъжданията на кандидатите по време на изслушването им в Комисията по бюджет и финанси.

(2) Народното събрание да гарантира максимална прозрачност на процедурата. Тъй като в редица процедури за избор Народното събрание нарушава ПОДНС и предвидените срокове за оповестяване на документите на кандидатите, твърдим че ако НС действително има стремеж към прозрачни назначения, то следва да осигури последващ двуседмичен срок за запознаване с документите на кандидатите.

(3) Народното събрание да структурира дебати за функционирането, работата и предстоящите задачи пред Комисията за финансов надзор. При проведената дискусия на тема: „Структурирани дебати за прозрачни парламентарни назначения[3] на 09 октомври 2015 г., организирана от БИПИ и Комисията по правни въпроси, се постигна съгласие върху необходимостта от провеждането на такива дебати за всеки контролен, надзорен или регулаторен орган, който избира и който да включва освен народни представители, така и възможно най-широк кръг експерти. В идеалния случай, такива дебати следва да предхождат стартирането на процедурата, но те са от огромно значение за повишаване качеството на назначенията и поставянето им на експертна основа.

(4) Народното събрание да осигури конкурентна среда при избора. Необходимо е в процедурните правила да се постави като изискване от кандидатите да представят концепция за управление на Комисията за финансов надзор. В обсъждането на концепцията да се включат и представители на неправителствени организации, бизнеса и академичната общност. Концепциите следва да са публични и да се предвиди разумен срок (най-малко три дни), в който заинтересованите лица да се запознаят с тях.

(5) Народното събрание да направи задълбочена проверка на моралните качества и на интегритета на кандидатите. Общественото доверие в институциите се формира още в процеса на даване на политическия мандат на държавните органи. Именно заради това контролът за достъп до тези органи следва да е завишен. БИПИ многократно е посочвал като добра институционална практика подаването на имуществена декларация на кандидатите пред водещата комисия по избора, която следва да я провери в сътрудничество с други държавни органи като например Сметната палата. Проактивността на Народното събрание би била доказателството за реалното провеждане на почтени назначения. Комисията по бюджет и финанси следва да свърши своята работа по чл. 89, ал.5 от ПОДНС и да отправи питане до релевантни институции, например Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, за становище относно съществуващи или висящи производства или проверки срещу някого от кандидатите, които да служат на народните представители за вземане на решения на база проверима информация. Предварителното проучване е изключително важен елемент от процедурата по назначаване, тъй като то би отхвърлило всякакви съмнения относно качествата на кандидатите и по този начин би придало на избрания председател на КФН допълнителна легитимност и доверие в институциите.

Припомняйки парламентарното фиаско, което се разигра с процедурата за избор на председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията, настояваме Народното събрание да въведе описаните минимални стандарти при избора на председател на КФН.

[1] Вж. например публикацията: „Силен натиск Стоян Мавродиев да запази поста си“, Медиапул от 14 май 2016 г.

[2] С целия текст на Позиция за прозрачни парламентарни назначения може да се запознаете на следния адрес:http://appointmentsboard.bg/project/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5/

[3] Вж. стенограма от среща-дискусия „Структурирани дебати за прозрачни парламентарни назначения“ от 09.10.2015 г.,http://appointmentsboard.bg/%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0-2/

 

Календар

декември 2021
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

В ПАРЛАМЕНТА:

  • Предстоящи събития
  • Пленарни заседания

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Народният представител Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Неговата кандидатура подкрепиха 158 депутати, един беше против, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Никола Минчев беше представена в пленарна зала от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи, че Никола Минчев е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен стаж като адвокат в международно призната кантора. През годините се е доказал като отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност, постоянство, ще допринесат много за 47-ото Народно събрание, посочи… [повече]

Народните представители от 47-ото Народно събрание тържествено се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Най-възрастният народен представител Силви Кирилов от „Има такъв народ“ откри първото заседание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с аплодисменти от пленарната зала. Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси, заяви Силви Кирилов в словото си след откриването на заседанието. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността,… [повече]

Народните представители в 47-ото Народно събрание ще положат клетва на 3 декември 2021 г. Първото заседание на новоизбрания парламент е свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То ще започне в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2 и ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов. На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името… [повече]

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев инициира среща между представители на здравното министерство и на спортните клубове във връзка с въведената забрана за провеждане на тренировки и състезания от спортни клубове. Разговорът беше насрочен след множество писма от спортни федерации и клубове до парламентарната комисия с молба за съдействие и преразглеждане на заповед на министъра на здравеопазването от 2 септември 2021 г., с която се забранява провеждането на колективни спортове на закрито, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. В последния ден от мандата на 46-ото Народно събрание председателят на Комисията… [повече]

Скъпи учители и ученици, Сърдечно Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година. Тя започва в едно трудно време, белязано от пандемията от  COVID-19. Но, убедена съм, това е предизвикателство, което Вие ще преодолеете заедно с упоритост, кураж и постоянство. Първият учебен ден е свързан с много надежди за една успешна година, с очакване за сериозна работа и постигане на високи резултати. Днес ние благодарим на преподавателите за тяхната всеотдайност, за всекидневните усилия да образоват нашите деца, да превърнат любопитството им към света в любов към знанието, да възпитат достойни личности. Пожелавам на учениците да бъдат упорити и последователни,… [повече]

Четиридесет и шестото народно събрание завърши своята работа с гласуване на решение за приемане на доклада за дейността на Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Решението беше прието със 123 гласа „за“,  без "против" и "въздържал се". Докладът беше обсъден при закрити врата, заради съдържащата се… [повече]

Председателят на Народното събрание Ива Митева участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си. Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равноотдалечени от всички власти, вие с… [повече]

Парламентът прие на второ четене промените в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г. Те предвиждат бюджетът на НЗОК да се увеличи със 105 млн. лева и така приходите и трансферите на НЗОК да бъдат 5 446 312 900 лева, вместо предвидените досега 5 341 312 900 лева. За поставяне на ваксини срещу COVID-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина. Предвижда се също магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от COVID-19. Разпоредбата ще влезе в сила… [повече]

Последвайте ни: