В интервю по БНР Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи, коментира попълването на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, възможностите за постигане на консенсус между управляващи и опозиция и вероятността да се стигне до конституционна криза.

Г-жа Вегертседер припомни, че при предходния избор в края на май 2017 г. парламентът вече беше приел процедурни правила за условията и реда, по който трябва да бъдат предлагани кандидатите, тяхното публично оповестяване и начина, по който трябва да се осъществи процедурата за избор на 11-е юристи от парламентарната квота на ВСС. И към настоящия момент, пак преди 5 години, беше започнато под някаква форма публично обсъждане за конкретни имена и за начина, по който ще се реализират номинациите. В момента виждаме, че няма абсолютно никакво движение от страна на парламента, което наистина дава основания за притеснение, че няма да бъдат спазени сроковете.

Биляна Гяурова определи като абсурдно, че точно председателят на ресорната комисия говори за много голяма вероятност ВСС да остане без парламентарна квота. Според нея изходът трябва да се търси в един сериозен политически консенсус. И ако този политически консенсус не може да бъде намерен на ниво партии и техните разбирания за това как трябва да се изберат представителите от парламентарната квота, то той трябва да  бъде търсен на ниво критерии и качества, около това какви трябва да бъдат кандидатите за ВСС. Тя припомни също, че управляващата коалиция всъщност стана такава с две основни послания, а именно реформиране на съдебната власт, публичност и прозрачност и борба с корупцията на всички нива. Това обаче, което в момента се вижда, специално по отношение на съдебната власт, е много публичност и почти никаква прозрачност. Фактът, че във връзка с парламентарната квота няма нищо изнесено публично към момента, би могло да означава, че или се правят някакви тайни договорки, без да се изнася информация навън, или това е някакво лошо управление на процеса, уточни г-жа Вегертседер.

Според Биляна Гяурова тъй като за избора на членовете от парламентарната квота са необходими 160 депутати и трябва да се проведат разговори с опозицията, решение е такъв дебат да започне под някаква публична форма. Представителите от управляващата коалиция биха могли заедно с опозицията да привлекат в този дебат и публично да се обърнат към професионални организации, академичната общност, адвокатурата и т.н., защото те не са задължени да изберат магистрати, няма такова изискване. Това ще разшири възможностите за постигане на политически консенсус между управляващата коалиция и опозицията относно идеалния профил на представителите на ВСС от парламентарната квота.

Относно препоръката от парламентарната квота да не се номинират действащи прокурори г-жа Вегертседер коментира, че управляващата коалиция е закъсняла с призива в тази посока. Ако искаха това да се реализира, трябваше още в началото на това управление да бъдат внесени предложения за промени в Закона за съдебната власт, където можеше да се приеме текст, чрез който да бъде задължен парламентът изобщо да не избира действащи магистрати, т. е. един отрицателен критерии – всички 11, които трябва да бъдат избрани от парламента да не бъдат действащи магистрати, уточни тя. Към момента такава препоръка просто остава едно пожелание, защото няма как, специално когато се търси и консенсус и с опозицията, тя да бъде принудена да приеме някакво условие, което по никакъв начин не е залегнало в закона.

В разговора се постави и въпросът за многото органи с изтекли мандати и възможните механизми, чрез които парламентът да бъде принуден да изпълнява задължението си за провеждане на процедури за избор. Във връзка с това, от гледна точка на натрупания опит в гражданския сектор, г-жа Гяурова посочи, като ефективен под някаква форма инструмент, постоянният граждански натиск и лобиране, в позитивния смисъл на понятието, за съобразяване най-вече с основните демократични принципи. А мандатността и прозрачността при определянето на критерии за избор на лидерските позиции в държавата са важни предпоставки за спазването на демократичните принципи и стандарти. В крайна сметка при сегашната трудна коалиция аз смятам, че все пак е възможен диалог, защото ако съдебната власт остане без своя висш административен орган и наистина попаднем в тази конституционна криза, която ще бъде безпрецедентна, това може да повлече след себе си много по-сериозни политически последици, които не мисля, че в момента някой иска, обобщи в заключение Биляна Вегертседер.

Интервюто на Силвия Великова с Биляна Гяурова- Вегертседер може да слушате ТУК

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!