„Скандализирани сме още от приемането на този закон, тъй като през 2016-2017 година имаме доста критични становища към сега действащия закон, но предложените между двете четения промени трябва особено да заострят общественото, тъй като показват паника сред управляващите и най-вече в парламента“. Това каза за БНР Биляна Гяурова, изпълнителен директор на Българския институт за правни инициативи, по повод предложенията за изменение и допълнение в Антикорупционния закон.

Юристите са особено скандализирани от поправка, която идва да промени условията за кандидатстване за поста председател на Антикорупционната комисия, обясни тя:

„Особено сериозно в предложението на двамата депутати е, че председателят трябва да бъде човек, който притежава 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност и обществен ред. Това автоматично навява някакви реминисценции към времена, които ние се надяваме, че са отминали, където подобни служби бяха използвани за репресия“.

В предложенията личи опит да се превърне антикорупционната комисия „във втори ДАНС“, каза Гяурова в предаването „12+3“ по „Хоризонт“. Притеснителен е стремежът за унифициране на върха на Антикорупционната комисия, ДАНС и Националното бюро за специални разузнавателни средства:

„Тези три органа не трябва да бъдат унифицирани. Напротив, трябва да имат различни правомощия, взаимно да се допълват и взаимно да се възпират, а не да се унифицират и да се превръщат в една машина, която да преследва неудобните и да защитава удобните или силните на деня“.

Всички институции трябва да имат участие в избора на ръководството на Антикорупционната комисия, „защото само по този начин ще бъде заявена волята от всички страни на държавното управление за реално справяне с корупцията“, убедена е тя.

Биляна Гяурова изтъкна, че в държави като Полша, Словения, Литва и Латвия уронването на престижа на институцията е сред основанията, поради които може да бъде отстранен лидерът на аналога на Антикорупционната комисия.

„В този момент вече започва да се изчерпва позитива от това БСП да стоят извън парламента и по-скоро те вече започват да трупат негатив“, коментира тя и призова социалистите да се върнат в НС за обсъждането на промените.

Цялото интервю с Биляна Гяурова можете да слушате ТУК

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!