Комисията “Златанов” е с непълен състав вече над 4 г. и масово прекратява производства по давност

Статия на Светослав Спасов, в-к “Сега” от 04 декември 2017 г.

Кметове, общински съветници, данъчни шефове, зам.-министри и други висши чиновници масово се отървават от глоба за конфликт на интереси, показа проверка на “Сега”. Заради непълния си състав Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) вече над 4 г. не успява да вземе решения по сигнали, когато има разногласие между членовете й. Затова в такива случаи се изчаква и преписките се прекратяват по давност, потвърдиха от комисията в отговор на въпроси на “Сега”. Органът, финансиран щедро от данъкоплатците, трябва да е крайъгълен камък на бъдещата антикорупционна мегаагенция.

Причината за абсурдната ситуация е, че по закон решенията се взимат с мнозинство от поне трима от петимата членове. В момента членовете на комисията са трима. Когато гласовете се разделят два на един, решение не може да се вземе.

От октомври 2013 г., когато комисията остана с непълен състав, досега проблемните казуси са 65, казаха от комисията. От тях 18 проверки вече са прекратени по давност. Същата ще е съдбата на останалите. Това са случаи, в които част от членовете на комисията са гласували, че има конфликт на интереси, но някой е “против” и не може да се вземе единодушно решение.

КПУКИ е с двама членове по-малко от скандала с Филип Златанов и тефтерчето му, в което според прокуратурата той си записвал кои политически противници на ГЕРБ да бъдат ударени. Тогава никой не беше назначен на местата на Златанов и на напусналата Сабрие Сапунджиева. Временният председател на КПУКИ Николай Николов заяви пред “Сега”: “От 16.10.2013 г. комисията заседава в състав от трима души, като от тази дата на НС му е служебно известно, че тя работи в непопълнен състав. Това обстоятелство е отбелязвано както в годишните ни доклади, така и в ежегодните доклади на ЕК”.

В решенията на комисията, които са публични, са описани подробно производствата, по които членовете й са били на противоположни мнения. Сред тях е проверката на сигнала срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов. На 19 октомври тя бе прекратена поради изтичане на давност. През февруари и.д. председателят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев не са гласували единодушно. От ведомството отказаха да отговорят кой как е гласувал по този казус. Сигналът срещу Иванов е от май 2014 г. Комисията е установила въз основа на данни и от прокуратурата, че през април 2012 г. кметът сключва спогодба с фирма да й изплати 2.51 млн. лв., за да не се стига до съдебно дело срещу общината. Същия ден съпругата на Иванов продава на същата фирма за 1.32 млн. лв. дяловете си в друго дружество, които купува няколко дни по-рано само за 5000 лв.

Друг сигнал, прекратен през ноември след разнобой в комисията, е за конфликт на интереси на общинския съветник в Мездра Цанко Петков. През 2012 г. общинският съвет гласува да се вземе дългосрочен заем от над 800 000 лв. за изпълнение на проект “Корекция на река Боденска”. Основен изпълнител на проекта е компанията “Инертстрой Калето”, в която Петков е съдружник с 47 на сто от капитала и е член на съвета на директорите. Въпреки това той участва в гласуването и подкрепя поемането на дълга, установява комисията.

Тя е прекратила по давност и сигнал срещу директорка на Бюро по труда, подаден през 2013 г. Тя сключва договор по европейска програма с районна потребителска кооперация, в която е член, и подава декларация за конфликт на интереси, след като изтича срокът.

Поради разнобой при гласуването и давност КПУКИ прекрати сигнала срещу кмета на Банско Георги Икономов, срещу управителя на общинското “Паркинги и гаражи” Димитър Даутов, общинския съветник Александър Краваров, бившия председател на общинския съвет Владимир Колчагов и бившия зам.-кмет Сашка Въчкова. Комисията установява, че Икономов и Колчагов създали рибарско дружество, на което бил даден на концесия язовир “Белизмата” за 5 г. срещу наем от 90 лв. месечно, който по-късно е повишен до 111 лв. По-късно рибарското дружество станало търговско и бил създаден търговски обект, от който двамата печелели. Икономов гласувал на жена му да се отпусне общинска земя на ниска цена. Той спечелил търг за почивна станция на министерството на земеделието. Зетят на Колчагов спечелил търг за ремонта на читалището на стойност 1.5 млн. лв. и търг за изграждане на велоалея между Банско и Добринище.

КПУКИ е прекратила и производството срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за това дали мероприятия на общината се провеждат в хотела на неговото семейство. Сигналът е от 2013 г., още тогава Тотев е изслушан и се установява, че с негов подпис са одобрени плащания към хотела на майка му за десетки хиляди левове, пише в решението. Въпреки това гласовете на тримата членове на комисията се разделят и се изчаква давността.

Неотдавна е прекратено и производството, заради което бе уволнена шефката на софийската областна дирекция “Земеделие” Христина Стойкова. Разследване на Нова тв разкри, че дъщеря й е получавала евросубсидии да се грижи за пасища, въпреки че не е отглеждала животни. Тя била регистрирана в Челопеч, където площите са одобрявани от областната дирекция “Земеделие”. Стойкова е била член на комисия, която е разрешила промяна в предназначението на земеделска земя, върху която е построена къща за гости, регистрирана на името на фирма, в която участвали родителите й. През 2016 г. КПУКИ прави опит да прекрати производството поради изтичане на срокове. До решение тогава не се стига, защото гласовете се разделят. В края на септември т.г. делото е закрито окончателно.

ОПРАВДАНИ

КПУКИ прекрати сигнал срещу Паскал Желязков, директор на диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към агенцията за храните. Установено е, че назначил комисия от свои подчинени и се явил пред нея като единствен кандидат в конкурс за професор. Според КПУКИ няма конфликт на интереси. Прекратено е делото срещу шефа на НСИ Сергей Цветарски и заместничката му Диана Янчева. Цветарски е проверяван дали води съпругата си на служебните си командировки в чужбина и дали използва служебните автомобили и материалната база на института за лични цели. За Янчева е сигнализирано, че включва роднини в изследванията на НСИ, за да им осигури доходи. Този сигнал не е разглеждан, тъй като липсвал подписът на подателя, а фигурирали само двете му имена.

Колко полезен беше този пост?

Маркирайте звезда, за да гласувате.

Среден резултат 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове до момента! Бъди първият гласувал!

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

В ПАРЛАМЕНТА:

RSS Error: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate

Последвайте ни: